plenković potvrdio

Pao dogovor: Sabor se raspušta u ponedjeljak; ovo su datumi kada bi mogli na birališta

14.05.2020 u 16:30

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će se Hrvatski sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja te je obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28. lipnja te 5. ili 12. srpnja

"Nakon sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu priopćiti hrvatskoj javnosti kako su sve sastavnice parlamentarne većine odlučile da predložimo Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak, 18. svibnja", rekao je novinarima premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka.

  • +9
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Dodao je kako je razlog odluke taj što je njegova Vlada u protekle tri godine ostvarila sve ključne ambicije koje su si postavili.

"Smatramo da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi pandemije korornavirusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva mjerama koje smo poduzeli, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, a osobito kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići po novo povjerenje hrvatskih birača", naglasio je Plenković.

Istaknuo je kako je to njihov cilj, te kako je trenutak za izbore primjeren.

"Epidemiološka slika u Hrvatskoj je takva da imamo praktički jednoznamenkaste brojeve zaraženih te ćemo uz vrlo odgovorno ponašanje svih sugrađana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koji će onda ostaviti predsjedniku Republike mogućnost da to bude ili 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja", poručio je.

Premijer je dodao kako je o svemu obavijestio predsjednika Milanovića te da je sada na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu.

Temeljem ustavnih ovlasti predsjednik Republike raspisuje izbore nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, a temeljem Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor od dana raspuštanja izbori se moraju održati u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana.

Dan provedbe izbora je neradni dan.

Predsjednik Republike također saziva i prvo zasjedanje Sabora nakon održanih izbora.

"Mi smo praktički od 11. rujna sada manje od četiri mjeseca u izbornoj godini, sve je redovito, normalna je praksa u demokracijama da parlamentarna većina bira primjeren trenutak kada smatra da se treba ići na izbore", rekao je Plenković novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima.

Koliko je primijetio, istaknuo je oporba je od prvoga dana učinila sve što je u najkreativnijem smislu moguće da "sruši Vladu, sruši koaliciju, ugrozi političku stabilnost, uspori gospodarske i društvene reforme, u tome nisu uspjeli".

Kazao je kako Vlada nakon raspuštanja Sabora neće biti tehnička, već u formi kada je Sabor raspušten i shodno tome može donositi odluke koje se tiču zdravstvene sigurnosti građana u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Vrlo je jasno što sve ta Vlada može raditi, tu nema nikakvoga problema", dodao je.

Plenković je uvjeren da će nakon izbora zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu i imati političku stabilnost, koja je preduvjet za sve što su do sada kao Vlada ostvarili.

"Preostaje nam praktički još šest tjedana predsjedanja EU-om, to je u okvirima da i taj posao do kraja obavimo maksimalno odgovorno i da nakon toga idemo po novo povjerenje građana i birača", naglasio je.

HDZ na izbore izlazi da pobijedi

Istaknuo je da će HDZ na predstojeće izbore ići da pobijedi.

"Nakon toga ćemo razgovarati s našim partnerima s kojima smo surađivali u ovom mandatu od 2017. pa nadalje, suradnja je bila vrlo korektna. Ukoliko ovi partneri budu izabrani i zažele surađivati s nama ponovno, mi ćemo biti spremni za to. HDZ-ova pozicija statutarno je tražiti koalicije sa svjetonazorski i programski bliskim strankama", ustvrdio je premijer.

O zakonu o obnovi grada Zagreba rekao je kako tu nema nikakvih problema, pa je tijekom sastanka koalicije u Vladi bio održan i sastanak predstavnika Grada Zagreba i Ministarstava graditeljstva, državne imovine i kulture.

"Usuglašen je tekst zakona kao prijedlog za javnu raspravu, očekujem i mislim da taj zakon Zagreb i građani zavrjeđuju. Svi koji imaju ideje i sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Odluke koje smo donijeli u međuvremenu su jako dobre", poručio je.

Tu je država, dodao je, stala sa sredstvima iz proračuna kroz rebalans koji će se usvojiti u ponedjeljak "da se to riješi". "Mislim da smo s te strane riješili ono što je akutno, a onda ćemo uzeti vrijeme i kada se formira nova vlast i nova većina usvajati zakon", zaključio je premijer.

  • +12
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

HDS-ov Branko Hrg uoči sastanka koalicijskih partnera na Markovom trgu okupljenim je novinarima rekao:

"Očekujem konstruktivan razgovor. Ako su se svi partneri u koaliciji uspjeli usuglasiti oko prijepornih točaka, možemo očekivati prijedlog premijera za datum raspuštanje Sabora i eventualno izbora. To premijer mora preuzeti na sebe, bilo bi iluzorno očekivati od nas manjih partnera. Po riječima kolega ispada da, ako bi se usuglasili, raspuštanje Sabora bi moglo biti u ponedjeljak."

Napomenuo je da parlamentarna većina i vodeća stranka uvijek imaju mogućnost odrediti datum izbora: "To je legitimno pravo i ne treba ga nikako drugačije gledati. Epidemiolozi najavljuju da bi se najesen mogao vratiti koronavirus. Nama je svejedno, nemamo spora oko tga, nisam nikoga čuo da bi se protivio nekom datumu', javlja N1.

Prokomentirao je kratko i prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i rekao:

"Sve treba staviti u jedan prijedlog. Bitno je da se ne dogodi neki kriminal, neka veća Gunja, mora se sve dobro sagledati i donijeti dobar zakon koji će pomoći građanima."

Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, rekao je da će nakon sastanka dati izjavu. To što s njima nitko ne želi u koaliciju, nije tema, dodao je.

Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a, rekao je kako njima izbori uvijek odgovaraju.

"HDZ-ovo je pravo da predloži izbore, a oni će biti kada se procijeni da je najbolji trenutak", kazao je.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdolajk želi izbore što prije. "Gospodarstvo ne može čekati, građanima treba dati pravo da odaberu tko će ih voditi u naredne četiri godine i ja sam uvjeren da će bez obzira na današnje nje prijepore prevladati važno pitanje gospodarstva, a ne nekoliko saborskih plaća", rekao je i dodao:

Napomenuo je da su spremni smo za izbore i da HNS izlazi samostalno.

Komentirajući obnovu Grada Zagreba Vrdoljak je rekao:

"Zakon o obnovi Zagreba izradio je HNS i ministar Štromar, drugi nisu davali prijedloge. Nama je bio prioritet da građani što manje čekaju. Donijeli smo mjere za one koji su najviše pogođeni - saniranje dimnjaka, najam stanova..."

Kazao je kako će se na ovim izborima birati prvenstveno hoće li idući premijer biti Andrej Plenković ili Davor Bernardić.

"No bit će i drugi izbor, a to je tko će biti opcija koja će na Plenkoviću ili Bernardiću držati oko. U ovom je mandatu to bio HNS, a u idućem to mogu biti ili ekstremisti i populisti iz Škorine ekipe, ili opet građansko liberalni centar i HNS", rekao je Vrdoljak.