nema zakasnine

U redu za knjige: Knjižnice opet otvorile svoja vrata, pogledajte kako je bilo prvog dana

27.04.2020 u 14:34

Bionic
Reading

Nakon više od mjesec dana, nakon popuštanja prve faze restrikcija, u ponedjeljak su otvorene knjižnice, čitaonice, knjižare i antikvarijati u Hrvatskoj

Uz pridržavanje epidemioloških mjera koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), svoja vrata u ponedjeljak su nakon više od mjesec dana otvorile knjižnice, čitaonice, knjižare i antikvarijati širom Hrvatske.

Središnji odjel Gradske knjižnice Rijeka (GKR) otvoren je u ponedjeljak ujutro, ali nije nužno odmah vraćati posuđene knjige, jer se zakasnina neće obračunavati od 17. svibnja, izvijestila je GKR.

  • +35
Knjižnice diljem Hrvatske ponovno su otvorene Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Iz Gradske knjižnice Rijeka upozoravaju na nužnost pridržavanja sigurnosnih mjera pri dolasku. Korisnici se ne smiju zadržavati dulje nego što je potrebno, a to podrazumijeva odricanje od ležernog pregledavanja i biranja knjiga među policama, navodi GKR. Biranje knjiga može olakšati online katalog knjižnice.

U knjižnicama je, ističe se, svakako potrebno održavati razmatk od drugih osoba, dezinficirati ruke pri ulasku i nositi zaštitne maske. Iz riječke Knjižnice napominju kako će sve knjige koje korisnici vrate očistiti i ostaviti određeno vrijeme prije ponovnog vraćanja na police kako bi se opet mogle posuditi.

Matica hrvatska izvijestila je da je nakon više od mjesec dana od zatvaranja uslijed mjera zbog epidemije koronavirusa od ponedjeljka 27. travnja ponovno otvorena njezina knjižara u središtu Zagreba.