NESTANAK ZLOGLASNOG SINDIČIĆA

Ključni svjedok propao u zemlju, a suđenje Perkoviću kreće

17.10.2014 u 07:09

Bionic
Reading

Danas počinje dizanje zavjese pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu i početak suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koje bi trebalo rasvijetliti ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića i prokazati nalogodavce zločina. Hoće li to u potpunosti biti moguće bez jednog od ključnih svjedoka, zloglasnog Udbinog egzekutora Vinka Sindičića koji je krajem prošle godine netragom nestao i koji se dan-danas nalazi na međunarodnoj tjeralici Interpola?

Sindičić, koji je proveo 15 godina u škotskom zatvoru zbog atentata na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula, još je tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu koji je osuđen zbog sudjelovanja u Đurekovićevom ubojstvu, dao iskaz koji je ponovio i kasnije, a u kojem kao nalogodavca zločina prokazuje upravo Josipa Perkovića.

No Sindičić krajem prosinca 2013. netragom nestaje, čime postaje nedostupan hrvatskim pravosudnim organima koji ga traže zbog nepojavljivanja na suđenju zbog kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma. U isto vrijeme policija je podnijela prijavu protiv Sindičića zbog kaznenog djela davanja lažnog iskaza.

Isto kazneno djelo navodi se i u tjeralici Interpola. U siječnju 2014., Sindičić, koji se više ne nalazi u Hrvatskoj te nitko ne zna gdje je, šalje izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika u Italiji odvjetniku Josipa Perkovića, Anti Nobilu. On, naravno, nije sumnjao u autentičnost ovog Sindičićevog pisma u kojem taj Udbin egzekutor tvrdi da je lagao te amnestira Perkovića od sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića.


Odvjetnici Perkovića i Mustača netom, prije početka suđenja, šefovima republičke i savezne Udbe kažu kako će obranu temeljiti na pomanjkanju vjerodostojnosti krunskog svjedoka optužbe Vinka Sindičića.
No kako bi do toga došlo, Sindičić bi se morao pojaviti na sudu u Muenchenu te ponovno dati iskaz. Odvjetnik Nobilo nam uoči suđenja objašnjava kako je Sindičić u optužnici predviđen kao svjedok te kako obrana Perkovića i Mustača očekuje njegovo svjedočenje. 'Mi njega želimo ispitati i nisu dovoljni njegovi raniji iskazi. Pa on je ključni svjedok! Mi ćemo inzistirati na tome da se on pojavi na sudu', kazao je Nobilo za tportal

Istraživački novinar Željko Peratović koji se godinama bavi Udbom i krakovima koje su nekadašnji dužnosnici jugoslavenske tajne službe pustili u novonastalim državama, u intervjuu koji je nakon Sindičićevog nestanka dao tportalu kazao je kako Sindičićev iskaz ne mijenja ništa te kako je ključan iskaz Krunoslava Pratesa te materijalni dokazi koje je sakupilo tužiteljstvo. 'To sa Sindičićem samo je spin da se izvrši pritisak na Njemačku. Ali Sindičić bi mogao biti opasan za njih ako se naljuti i progovori o svim drugim ubojstvima koja su oni organizirali, a u nekima je i on sudjelovao', kazao nam je Peratović u siječnju.


Progovorio je i o odnosima Sindičića i Perkovića. 'Sindičić nije bio običan kiler. On je bio jugoslavenski James Bond. Govorio je pet jezika. Mentalno je stabilan, fizički izdržljiv i njime su bili zadovoljni i u vrhu savezne Udbe; zato ga je Perković trebao jer je ovaj imao velike zasluge. Perković ga je poslao i da ubije hrvatskog emigranta Nikolu Štedula, ali onda nije održao obećanje i pobrinuo se za njegove nekretnine i lovu kako su se dogovorili u slučaju da Sindičić padne, a što se i dogodilo. To je Sindičića naljutilo pa se 2007. javio sudu u Njemačkoj i svjedočio protiv Perkovića. A pod čudnim okolnostima ubijen je u to vrijeme i Sindičićev udbaški riječki partner Branko Bijelić, pa se uplašio da će se i njega tako riješiti. Na kraju je ljubav između Sindičića i Perkovića pukla zbog novca', kazao je Peratović

Njihov specifičan odnos Nobilo pak smatra olakotnim za obranu pa je njihov argument da je Sindičićeva vjerodostojnost kontaminirana burnim odnosom. S obzirom na to da su odnosi starih kolega Perkovića i Sindičića tijekom ovih godina varirali od prijateljstva do otvorenog neprijateljstva, realno je za očekivati mnoga iznenađenja. Možda jedno priredi i Sindičić i ukaže se na njemačkom sudu. Što bi ovoga puta mogao reći, teretiti ili amnestirati šefove Udbe, to se ni najsmjeliji ne usude predviđati s obzirom na Sindičićevu prevrtljivost.