nakon potresa

Ključne zgrade sisačke bolnice ipak se vraćaju u funkciju

04.01.2021 u 09:30

Bionic
Reading

Ključne zgrade ginekologije, kirurgije, oftalmologije, dijalize i poliklinike Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak vraćaju se u funkciju nakon pozitivnih preliminarnih procjena oštećenja stanja zgrada, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović.

Istaknuo je da će bolnica kontinuirano i odgovorno osiguravati zdravstvenu skrb građanima.

"Učinkovitim angažmanom naših djelatnika brzo smo uspostavili internističku, kiruršku, infektološku, pedijatrijsku, neurološku i ginekološku osnovnu službu za prijem hitnih stanja svih dobnih skupina", poručio je dr. Dujmenović.

Izvijestio je da će se opservacija te produljen nadzor pacijenata u bolnici obavljati u bolničkim šatorima s adekvatnom medicinskom opremom, grijanjem i ventilacijom. Bit će dostupne usluge laboratorija, dijalize te radiologije, a osigurana je i dovoljna količina lijekova za sva zdravstvena stanja u bolničkoj ljekarni.

U suradnji s lokalnim domom za umirovljenike organizira se pripremanje bolničkih obroka, kao i obroka za zdravstvene djelatnike. Prethodnih dana obroci su bili pripremani u suradnji s lokalnim obrtnicima. - Uprava bolnice aktivno radi i na ponovnoj uspostavi svih tehničkih službi. U smanjenom opsegu radit će ekonomska i pravna služba bolnice, no to neće utjecati na regularno poslovanje, napomenuo je Dujmenović.

Pacijenti sa sumnjom na covid-19 pregledavat će se u hitnoj infektološkoj ambulanti. Oni pacijenti kojima će biti nužna hospitalizacija smještat će se u zagrebačku KB Dubrava i u stacionar Arena Zagreb, dok će se pacijenti s lakšim stanjem upućivati na kućno liječenje.

Ravnatelju Dujmenović istaknuo je da će Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić” rad usmjeriti na dovršetak postojećih investicija i osiguravanje učinkovite i pravovremene medicinske skrbi. Posljedice potresa rješavat će se građevinskim investicijama, nabavkom suvremene medicinske opreme i održivim rješenjima te nastavkom stručnog usavršavanja djelatnika, poručio je.

  • +18
Posljedice razornog potresa u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Bez obzira na situaciju, nužno je nastaviti raditi na razvoju bolnice kako posljedice potresa ne bi dovele do pada kvalitete zdravstvene zaštite građana. Vjerujemo da ćemo u sljedećem periodu osigurati dodatnu potporu, istaknuo je Dujmenović.

Zgrada stare interne i upravna zgrada u Sisku te bolnički objekti u Petrinji pretrpjeli su teža oštećenja i trenutačno nisu sigurni za boravak zdravstvenih djelatnika i pacijenata.

Uprava bolnice zahvaljuje svim djelatnicima, pacijentima, građanima, volonterima i donatorima na nesebičnoj pomoći i iskazanom razumijevanju.