toplinski val

Klimatolog: Ovo je sigurno jedan vrlo ekstreman događaj... Ako potraje bit će to događaj stoljeća

24.06.2021 u 18:45

Bionic
Reading

Klimatolog Vlado Pandžić gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o toplinskom valu Hrvatsku. 'Lipanj, srpanj i kolovoz su najtopliji mjeseci i postoje uvjeti za tako visoke temperature. Doduše, ovo je sigurno jedan vrlo ekstreman događaj, ali se tek treba tek dokazati'

“Lipanj, srpanj i kolovoz su najtopliji mjeseci i postoje uvjeti za tako visoke temperature. Doduše, ovo je sigurno jedan vrlo ekstreman događaj, ali se tek treba tek dokazati. Ako bude trajao dva tjedna, mjesec dana, pa čak i cijelo ljeto, kao 2003. godine koje je još uvijek najtoplije od kad postoji mjerenje u Hrvatskoj, tek onda ga možemo klasificirati kao događaj stoljeća”, kazao je Pandžić za N1.

Iako su danas izmjerene temperature od 38°C, Pandžić ističe da t nisu rekordne temperature.

“Zabilježene su i temeprature preko 40°C, 42 i 43°C. Lipanj je mejsec kada ima najviše sunčeva zračenja i dolazi jedna komponenta strujanja iz Sahare pa se može primijetiti da je zrak zagađen prašinom”, kazao je.

Pojasnio je da ovakve temperature nisu povoljne ni za biljke ni za tlo.

  • +7
Vrućina u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

“Biljke doživljavaju toplinski šok jer im ne odgovaraju tako visoke temperature, a tlo postaje tvrđe i slabije vodi toplinu u zemlju nego se ta toplina koncentrira na vrhu tla i tako još više utječe na biljke”, objasnio je Pandžić.

Objasnio je razliku između toplinskog vala i udara.

“Udar bi se možda mogao definirati kao nešto kratkotrajno, a val može biti i dulji i onda se može klasificrati kao nešto jako bitno”, rekao je.

“Prema prognozama, očekuje se ljeto toplije od prosjeka. Sad je teško reći kad će se ti topli valovi pojaviti i koliki će biti njihov intenzitet, ali takva je prognoza”, rekao je Pandžić, dodajući da se očekuje manje oborina.