U DONJECKU

Kličko otkazao skup zbog 10.000 proruskih prosvjednika

09.03.2014 u 20:45

Bionic
Reading

Gotovo 10.000 proruskih prosvjednika okupilo se u nedjelju u Donjecku, središtu ruske manjine na istoku Ukrajine, još jednom demonstrirajući silu i nagnavši proeuropskog čelnika Vitalija Klička da otkaže skup u tom gradu.

Kličko, bivši boksački prvak i kandidat na predsjedničkim izborima 25. svibnja, rekao je novinarima nakon dolaska u to uporište svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča kako želi uvjeriti njegove stanovnike da moraju "ostati jedinstveni" pred "provokacijama" separatista. Osudio je "ispiranje mozga" koje provode ruski mediji i dolazak Rusa koji potiču prosvjede protiv nove vlasti u Kijevu.

Pristaše pripojenja Donbasa, rudarskog i industrijskog bazena kojega je Donjeck glavni grad, Moskvi počeli su oko podneva pristizati na Lenjinov trg gdje se dan ranije okupilo oko 2.000 ljudi.

"Ne želimo ni u NATO ni u Europsku uniju, ne podupiremo vladu u Kijevu - nitko ih nije izabrao, sami su se postavili", rekao je Aleksandar, četrdesetogodišnji prosvjednik.

Pošto su se okupili kod Lenjinova kipa prosvjednici su formirali nekoliko povorki, prošetali ulicama Donjecka i istaknuli rusku zastavu na zgradi mjesne sigurnosne službe.

U takvim okolnostima Kličko je otkazao skup koji je bio planirao tijekom poslijepodneva u blizini Lenjinova trga.

No pobuna nije bila ograničena samo na Donjeck. I u Lugansku, drugom velikom gradu na istoku Ukrajine, proruski orijentirani stanovnici zauzeli su zgradu područne uprave i zatražili od guvernera da dade ostavku, pišu mjesna glasila.

Kao i druga industrijska središta s velikom ruskom manjinom na istoku zemlje, Donjeck potresaju prosvjedi separatista otkako je Viktor Janukovič pobjegao u Rusiju a na vlast u Kijevu je došla vlada proistekla iz proeuropskog pokreta.