HOĆE LI SE ISPRIČATI ILI POSRAMITI?

Klevetali je i gađali kamenjem, a ona im se osvetila preporodom bolnice

16.08.2015 u 07:20

  • +4

Priča iz virovitičke bolnice

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Gazdek

Bionic
Reading

Virovitička bolnica danas se ističe kao pozitivan primjer uspješne sanacije, a zbog dobrih rezultata ju je HZZO i novčano nagradio. No kada je prije dvije godine dr. Marijana Živko preuzela dužnost ravnateljice, bolnicu je zatekla u vrlo teškoj situaciji, a posao joj dodatno otežavalo neprijateljsko okruženje. Doktoricu su klevetali, gađali kamenjem, prijetili su joj i opstruirali je na svakom koraku. Najteži udarci stizali su od predstavnika vlasnika bolnice - Virovitičko-podravske županije odnosno župana Tomislava Tolušića, koji joj je uskraćivao sredstva, kazneno ju prijavljivao i nazivao 'grobarom bolnice'...

Umjesto dvjestotinjak dana koliko su pacijenti Opće bolnice Virovitica do prije par godina čekali na ultrazvuk srca danas termin mogu dobiti za manje od 15 dana. Prije četiri mjeseca na listi za ultrazvuk štitnjače 170 pacijenata na pretragu je čekalo u prosjeku 100 dana. Lista je danas smanjena na 28 pacijenata koji na termin čekaju dva tjedna. Na gastroskopiju se umjesto 15, u prosjeku, čeka sedam dana, a kolonoskopiju pacijenti umjesto 47 dana, koliko se čekalo početkom veljače, sada mogu obaviti, u prosjeku, 13 dana nakon upisivanja. Rezultat je to Programa plus koji Ministarstvo zdravlja provodi kako bi smanjilo dugotrajne liste čekanja.

Dodatnim angažmanom liječnika, medicinskih sestara i tehničara koji pacijente pregledavaju izvan radnog vremena, liste su smanjene za gotovo sve preglede, dijagnostičke i terapijske postupke.

Otkad se u virovitičkoj bolnici provodi sanacijski postupak znatno se popravila i realizacija planova. Podbačaj je u 2013. bio 19 posto u bolničkoj i 26 posto u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti da bi danas odstupanja bila samo četiri, odnosno tri posto.

Istovremeno povećan je broj pacijenata za 2,5 posto i smanjena dužina liječenja što je dovelo do iskorištenja krevetne mreže od 92 posto. Najveći postotak povećanja pacijenata bilježe djelatnosti interne medicine s odjelom za dermatologiju u djelatnost neurologije. Osim iz Virovitičko-podravske županije povećan je broj dolazaka pacijenata iz Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije i Zagreba.

Virovitička bolnica jedna je od onih koju je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje posebno istaknuo i novčano nagradio jer je u prvoj polovici godine premašila ugovorene limite.

Usto, objedinjavanjem javne nabave i racionalizacijom troškova na svim odjelima i u administraciji smanjeni su rashodi za četiri posto pa je ušteđeno 2,5 milijuna kuna. 'Do ovih rezultata došli smo boljim načinim organizacije rada i zalaganjem dobrih i vrlo sposobnih novoizabranih šefova i predstojnika', kaže dr. sc. Marijana Živko, sanacijska ravnateljica Opće bolnice Virovitica.
Kada je, prije točno dvije godine dr. Živko preuzela dužnost ravnateljice bolnicu je zatekla u vrlo teškoj situaciji.

Osim manjka liječnika (ima samo 72 specijalista što je znatno manje nego u drugim bolnicama iste kategorije) problem je bio i vrlo loša oprema koje je trebalo zanavljati, a kao omča oko vrata visi dug od 27 milijuna kuna i otplata kredita potrošenog za gradnju nove bolničke zgrade pa ostaje vrlo malo novaca za investiranje u opremanje odjela i novog dijela bolnice koji je poluprazan.


'Godinama se ovdje nije adekvatno upravljalo ljudskim resursima. Nitko nije razmišljao o stambenom zbrinjavanjem mladih liječnika, zapošljavanju njihovih partnera ili partnerica. Sada smo u dvije godine sanacije uspjeli privući 29 novih specijalizanata. To su ljudi koji će nakon usavršavanja u klinikama u Zagrebu, Rijeci i Osijeku vratiti i ovdje nastaviti raditi', objašnjava dr. Živko.

Međutim, sanacijski uspjeh virovitičke bolnice ostvaren je u vrlo teškim uvjetima i gotovo neprijateljskom okruženju. Osim podmetanja pa i opstrukcija 'iznutra' o čemu se u javnosti malo zna jer dr. Živko o tome nikada nije htjela pričati, Virovitičko-podravska županija je kao vlasnik bolnice prestala doznačivati sredstva i novac za vraćanje kredita. Njezinu ostavku, uvjetovanu nastavkom socijalnog dijaloga u vrijeme liječničkog štrajka, tražio je i predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić jer je u medijima otkrila kako ne dolazi redovito na posao i da sam sebi potpisuje broj radnih sati.

Čestim istupima lokalnih dužnosnika u kojima je prednjačio virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županijeTomislav Tolušić (HDZ) stvorena je atmosfera linča. Više puta tražio je ostavke članova Sanacijskog vijeća i sanacijske ravnateljice, a zbog udvostručenog duga, podnio je i kaznenu prijavu koja je odbačena kao neosnovana.

Nazvavši je 'grobarom virovitičke bolnice' i 'kreatoricom propasti', javno joj je poručio je da bi 'stanovnicima Virovitičko-podravske županije najviše pomogla kada bi iz nje otišla daleko i zauvijek'. Pacijente je plašio da će na operacije morati u druge gradove, a zaposlenike da će ostati bez posla jer će biti zatvoreno 250 ranih mjesta. Nakon toga uslijedio je niz telefonskih poziva zaposlenika i uplašenih pacijenata te otvorenih i anonimnih prijetnji, a prilikom povratka kući s posla doživjela je napad kamenom gromadom.

'Prijetnje i pritisci sada su se stišali, ali ono što ostaje je strah jer ulazimo u predizborno vrijeme pa očekujem da će opet biti sitnih opstrukcija i napada. Ali neću se predati jer je još puno posla da virovitičkoj bolnici vratimo stari sjaja i ugled kakvog je nekada imala', kaže dr. Živko.