IMA BOLJE RJEŠENJE

Klasić protiv Mišetićeve ideje o počasti srpskim žrtvama

10.08.2015 u 21:34

Bionic
Reading

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je pred Haškim sudom branio generala Antu Gotovinu, povodom 20. obljetnice Oluje iznio je zanimljivu inicijativu. U autorskom tekstu za Jutarnji list predložio je da Hrvatska službeno obilježava stradanje Srba nakon Oluje čime bi se, siguran je, napokon smanjile političke tenzije između Hrvatske i Srbije

Dana 28. rujna 1995. u selu Varivode ubijeno je devet mještana srpske nacionalnosti. Upravo je taj datum Mišetić predložio da se u Hrvatskoj obilježava kao dan stradalih sugrađana srpske nacionalnosti, a svoju inicijativu ne planira službeno uputiti Vladi. Nada se, kaže, da svi imamo zajednički interes da se napetosti smire.

'Treba izraziti sućut onima koji su izgubili svoju najbližu rodbinu, prijatelje itd. u kaznenim djelima koja su počinjena poslije Oluje. Mislim da je to ljudski, civilizacijski, kršćanski i ne vidim što bi u tome bilo sporno', kazao je Mišetić za HRT. On vjeruje da bi tada prestale optužbe Srbije, ali i predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, kako je nedopustivo slaviti Oluju jer su nakon nje počinjeni zločini za koje nitko nije odgovarao.

Povjesničar Hrvoje Klasić ističe kako zločine treba kazniti, a žrtvama dati odštetu te da onda nikakav poseban dan nije potreban. Ovako se, smatra, samo zadovoljava forma, a ne sadržaj.

'Volio bih da se u Beogradu prestane tolerirati izvikivanje: 'Nož, žica, Srebrenica!', da se prestanu tolerirati izjave kako je Hrvatska ustaška država, ali isto tako bih volio da se prestane u Hrvatskoj tolerirati izvikivanje: 'Ubij Srbina!', kazao je Klasić.

U SDSS-u i Srpskom narodnom vijeću o ovome još nemaju službeno stajalište. U Varivodama, pak, ovakav prijedlog smatraju i više nego dobrodošlim.

Zasad ni iz Vlade, ni iz najjače oporbene stranke, na ovaj prijedlog nema komentara.

Prilog HRT-a možete pogledati ovdje.