KRIZA NA JUGU FILIPINA

Klan zatočio 75 osoba, većinom školske djece

10.12.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Petnaestak naoružanih pripadnika klana na jugu Filipina napalo je u četvrtak osnovnu školu na jugu Filipina i otelo 75 osoba, među kojima je najviše djece, izvijestile su u četvrtak agencije

ZAGREB/MANILA - Petnaestak pripadnika lokalnog klana napalo je školu u selu San Martinu u pokrajini Agusan del Sur, na otoku Mindanau. Policija je izvijestila kako je 17 djece nakon osmosatna zatočeništva oslobođeno, no 57 osoba otmičari su odveli sa sobom. Oslobođena djeca su dobro, a u tijeku su pregovori s otmičarima, prenosi dpa.

Policijska inspektorica Ana Rose Rivas-Lana za Reuters je rekla kako među preostalih 57 talaca nema djece. Policija sumnja na klan Manobo, otprije poznat vlastima. "Protiv njih je podneseno već puno prijava i žalba zbog ubojstava i pljačka", rekao je za France press načelnik policije obližnjega grada Prosperidada Marco Archinue.

"Nitko od talaca nije ozlijeđen, no raspolažemo podatkom da su gladni i žedni", rekla je Rivas-Lana. Policija smatra da otmičari žele povlačenje naloga za uhićenjem koji su podignuti protiv njih te prekid svih policijskih operacija.

Viši policijski inspektor Nestor Fajura kazao je kako su protiv mnogih napadača iz dvaju lokalnih klanova izdani uhidbeni nalozi koji ih terete za teška ubojstva. Također je kazao kako su u cijelome području razmještene dobro opremljene policijske snage te da osumnjičenici neće uspjeti pobjeći.

U susjednoj pokrajini Maguindanau 23. studenoga je ubijeno 57 osoba, među kojima 30 novinara. Masovno ubojstvo na jugu zemlje prisililo je vlasti da prošli tjedan u toj pokrajini uvedu izvanredno stanje. "Trenutačno pregovraamo s otmičarima o oslobađanju talaca. Među njima su dvojica šumara i nekolicina roditelja koji su se u trenutku njihova upada zatekli u školi", rekao je Fajura.