južina i oblaci

Kiše će biti za Badnjak, a poznato je i kakvo nas vrijeme očekuje u ostatku blagdanskog vikenda

22.12.2022 u 14:51

Bionic
Reading

Sinoćnji astronomski početak zime u Hrvatskoj donio je nešto više temperature nego proteklih mrzlih dana. Slijedi iznadprosječna toplina uz izostanak jutarnjih minusa te najviša temperatura zraka i iznad 10 °C. Ipak, idućih dana i dalje će biti mnogo oblaka, a kiša je najvjerojatnija na Badnjak, ne samo u većini unutrašnjosti, nego i na Jadranu, osobito sjevernome, gdje će mjestimice malo padati sve do Božića, pa i tada, prognozirao je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a

Danas je u većini hrvatskih krajeva promjenljivo i pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, uz najvišu dnevnu temperaturu i do 16 °C na Jadranu. Preko vikenda i u ponedjeljak također se očekuje promjenljivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno ujutro, ponegdje uz mogućnost magle. Ponegdje može pasti i malo kiše i to uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Bit će iznadprosječno toplo, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

'U nastavku blagdanskog tjedna u unutrašnjosti iznadprosječno toplo, a oblaka će najviše biti u subotu, kada je posvuda najvjerojatnija mjestimična kiša. U petak će u nizinskim područjima vjerojatno biti najsunčanije uz umjeren jugozapadnjak. Na Jadranu će Badnjak također biti najoblačniji dan u nastavku ovog tjedna, često uz kišu, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će malo kiše mjestimice biti i u petak, vjerojatno i na Božić. Zapuhat će jugo koje će u subotu malo jačati. I dalje će biti razmjerno toplo, osobito na južnom Jadranu', prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

  • +4
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

I meteorolog Dnevnika Nove TV, Ivan Čačić, najavio je da će sljedećih dana u unutrašnjosti biti dosta promjenljivo i iznadprosječno toplo. Povremene slabe kiše bit će uglavnom u gorskom području. Više oblaka očekuje se na Badnjak, u subotu, kad će malo kiše biti i drugdje u unutrašnjosti. Od nedjelje ponovo raste vjerojatnost za maglu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Na Jadranu isto tako promjenljivo oblačno i iznadprosječno toplo, većinom uz slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Više oblaka povremeno sa slabom kišom bit će na sjevernom Jadranu dok bi na krajnjem jugu kiša mogla u potpunosti izostati.

  • +10
Građani i turisti u šetnji Splitom Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Po svemu sudeći, promjenljivo i razmjerno toplo vrijeme zadržat će se i do sredine sljedećeg tjedna - uz malo više kišnih oblaka u utorak.

Bijeli Božić posljednji put u Zagrebu bio je onaj 2007., a zbog iznadprosječnih temperatura ni ove godine neće padati snijeg. No obzirom na to da u idućem tjednu postoje naznake za ozbiljno zahladnjenje, moguće je da će pahulje ponegdje lepršati oko Nove godine, javlja Dnevnik.hr, ističući da se ne treba radovati prerano jer prognoza za te dane još nije posve sigurna.