NE PRIZNAJE NOVU VLAST

Kirgistanski predsjednik ne želi odstupiti

11.04.2010 u 17:32

Bionic
Reading

Kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev, koji je prošli tjedan svrgnut s vlasti, u nedjelju je kazao kako ne namjerava podnijeti ostavku te da će bilo kakav pokušaj da se na njega pokuša izvesti atentat 'Kirgistan odvesti u krvoproliće'

No samoproglašena prijelazna kirgistanska vlada mogla bi upotrijebiti silu protiv svrgnutog predsjednika, ako pokuša destabilizirati situaciju u zemlji, izjavio je u nedjelju za kirgistanski radio zamjenik predsjednika privremene vlade Omurbek Tekebajev

'Naša prijelazna vlada spremna je upotrijebiti silu ako Bakijev pokuša desetabilizirati situaciju', kazao je, dodavši kako smatra da bi se Bakijeva trebalo izvesti pred sud.

Predsjednica samoproglašene prijelazne vlade Roza Otunbajeva ponovila je stajalište nove uprave, koje odražava sve veću nestrpljivost kada je riječ o odbijanju svrgnutoga Bakijeva da i službeno podnese ostavku na dosadašnju dužnost. Otunbajeva je ranije ponudila Bakijevu siguran izlazak iz zemlje, zauzvrat tražeći njegovu dobrovoljnu ostavku.

60-godišnji Bakijev je za agenciju Reuters rekao kako ne priznaje legitimitet prijelazne vlade, ali je spreman na pregovore.

'Želio bih upozoriti sve one koji me u ovome trenutku progone: ne budite lovci na glave, jer ćete na taj način samo pridonijeti većoj tragediji u zemlji. Povući ćemo Kirgistan u krvoproliće ako se odlučite za fizičko eliminiranje. Ako upotrijebite silu, ljudi koji me okružuju to neće dopustiti, a to znači krvoproliće', rekao je Bakijev.

Međutim, Bakijev je u nedjelju, kako je prenijela agencija RIA Novosti, izjavio i kako smatra da bi Ujedinjeni narodi trebali razmjestiti mirovne snage u Kirgistanu da bi se izbjegli daljnji nemiri jer su državna policija i vojska preslabe i nespremne da bi spriječile širenje nasilja.

Sjedinjene Države priznale su samoproglašeno prijelazno vodstvo Kirgistana, kazao je američki veleposlanik u nedjelju u Biškeku.

'Surađujemo s prijelaznom vladom i namjeravam se uskoro sastati s članovima te vlade', rekla je američka veleposlanica Tatjana Gfoeller u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici veleposlanstva.

'Duboko sam predana našem kontinuiranom partnerstvu s Kirgistanom za dobrobit naroda te zemlje kao i nastavku pružanja potpore gospodarskom i demokratskom razvoju Kirgistana', navodi se u priopćenju američke veleposlanice.

U nedjelju je u Biškeku objavljeno da se broj poginulih u neredima prošloga tjedna zbog kojih je predsjednik Bakijev napustio prijestolnicu popeo na 81, a broj ranjenih na više od 1.600 od kojih je 500 ozlijeđenih i dalje u bolnicama.