kršenje izbornih pravila

Kirgistan poništio rezultate parlamentarnih izbora

06.10.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Kirgistansko središnje izborno povjerenstvo poništilo je rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedjelju i prema kojima su pobijedile dvije stranke bliske predsjedniku države, objavio je u utorak lokalni portal vijesti 24.gk pozivajući se na člana povjerenstva

Tisuće ljudi koji prosvjeduju protiv izbornog rezultata nahrupilo je u utorak u središnju zgrade vlade, a oporbene skupine su objavile da su preuzele vlast od predsjednika Soronbaja Ženbekova.

Ranije u utorak Ženbekov je priopćio da kontrolira stanje u zemlji u kojoj je nakon izbora izbilo nasilje, a u sukobima policije i prosvjednika život je izgubila jedna osoba, no oporbeni prosvjednici su zauzeli sjedište vlade i iz zatvora pustili na slobodu jednog od glavnih suparnika šefa države.

Lokalni mediji prenijeli su da su pristaše oslobodili zatvorenoga bivšega predsjednika Almazbeka Atambajeva (64) iz zatvora državnog odbora za nacionalnu sigurnost.

U međuvremenu je Ženbekov u priopćenju poručio da nije dao naredbu snagama reda da otvore vatru na prosvjednike.

"Snagama reda sam naredio da sve učine da se ne prolije krv", rekao je predsjednik.

Također je od izbornog povjerenstva zatražio da temeljito ispitaju sva kršenja izbornih pravila i, ako je potrebno, poništi rezultate izbora.

Njegova je izjava slijedila nakon što su prosvjednici oslobodili Atambajeva i još nekoliko ostalih političkih zatvorenika.

U sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno je i prebačeno u bolnicu najmanje 120 ljudi.