neobična odluka

Kiosci u Puli od 1. siječnja više neće smjeti prodavati pića

28.12.2021 u 17:21

Bionic
Reading

Na jednoj od prethodnih sjednica Gradskog vijeća Pule usvojena je nova Odluka o komunalnom redu, kojom se praktički zabranjuje prodaja pića u kioscima! Ta nesvakidašnja odredba promakla je javnosti jer je bilo važnijih tema, ali i zato što se, barem za sada, ona u praksi ne primjenjuje, piše Glas Istre

Naime, Odluka je stupila na snagu još 23. studenog, međutim, u kioscima se, kao i dosad, još uvijek može kupiti piće. Prodavačica na Giardinima kaže za Glas Istre da o tome ništa ne zna, još nije dobila nikakav službeni dopis, a dok nema dopisa, kao da se ništa dogodilo nije.

Iz Grada, međutim, vele da vlasnici imaju "razuman rok prilagodbe budući da će se 1. siječnja 2022. godine izdavati nova rješenja koja će biti u skladu s novom odlukom".

Zbog čega je uopće donesena ovakva odluka? Je li riječ o pritisku ugostitelja koji se žale da turisti u sezoni kupuju piće na kiosku, umjesto da sjednu u kafić ili restoran i naruče to isto kod njih, samo nekoliko puta skuplje?

"Grad Pula je pri utvrđivanju zabrane prodaje pića i kave u sklopu lokacija kioska za obavljanje djelatnosti prodaje duhanskih proizvoda vodio računa o tome da navedena prodaja u kioscima ne bi trebala ugrožavati rad u ugostiteljskim objektima u čvrstim građevinama, odnosno poslovnim prostorima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost. Intencija Grada bila je da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti usmjerava na kvalitetniju razinu, u okviru odgovarajuće opremljenih poslovnih prostora, čije funkcioniranje podrazumijeva i ulaganje znatnih sredstava u odgovarajuću ponudu te plaćanje propisanih pristojbi (spomenička renta i slično). Slijedom navedenog, želimo istaknuti da se Grad pri donošenju navedenih odredbi prvenstveno rukovodio potrebom da se osiguraju preduvjeti za postizanje adekvatne kvalitete ugostiteljske ponude te zaštite poslovnih subjekata u fiksnim objektima", objašnjavaju iz Komunalne palače.

"Naime, na takav bi se način veći dio javnih, otvorenih prostora, postepeno mogao početi uređivati, odnosno opremati, pa tako i koristiti kao javni, otvoreni prostor u pravom smislu riječi namijenjen okupljanju, druženju, općenito socijalizaciji", objašnjavaju.

No, koliko bi takva odluka mogla narušiti rad kioska, upitali smo jednu radnicu trafike na Giardinima koja podržava ovu odluku.

'Moje je osobno mišljenje da ugostiteljima treba pogodovati. Neka ljudi zarade. Nisu cijene u kafićima toliko visoke da turisti profitiraju ako kod nas kupe neki sok. Razlika u nekim takvim proizvodima je tek kunu i pol do dvije', izjavila je Ana Peranić i dodala da ne misli da će ta izmjena bitno utjecati na njihov rad.

'Imamo jako puno usluga, od plaćanja računa pa do lutrije, tako da vjerujem da jedna stavka neće puno toga promijeniti', kaže ona.

Druga prodavačica kaže da je o tome čitala u novinama, ali da se za službeni stav ipak obratimo upravi tvrtke. 'Moje je osobno mišljenje da to nije OK. Svaki kupac ima pravo odlučiti gdje će potrošiti svoj novac, bilo u kiosku, butigi ili kafiću', kaže ona.