KARAMARKO O LEX PERKOVIĆ

'King Kong postoji, to je Savez komunista!'

28.06.2013 u 17:02

Bionic
Reading

HDZ prilikom današnjeg izglasavanja Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU-a, odnosno tzv. Perkovićevog zakona, nije bio u sabornici. Predsjednik te stranke Tomislav Karamarko i prije samog glasovanja rekao je što misli o potezu vladajućih, a novinarima u Saboru je i nakon glasovanja kazao kako smatra da je 'vladajuća većina usvajanjem zakona osramotila Hrvatsku'

I prethodnih dana, ali i danas u kratkoj raspravi na temu tzv. Perkovićevog zakona SDP je na odgovornost za nerješavanje slučaja Perković pozvao predsjednika HDZ-a Karamarka, koji je u vrijeme kada je prvi put zatraženo izručenje bio na čelu POA-e, a kasnije i Ministarstva unutarnjih poslova.

'To je nemušti i nevješti pokušaj da se skrene pozornost s onog što su oni danas učinili. Oni su danas osramotili Hrvatsku. Znate, kad smo odlazili s vlasti i kad smo razgovarali o njihovom mandatu u smislu pridruživanja EU-u i što treba učiniti do samog ulaska, rekao sam da im treba osmisliti program koji se zove 'Ne dirajte ništa, samo da ne pokvarite'. Međutim, oni su uporno dirali stvari i sve su živo uspjeli pokvariti. Hvala Bogu da je dva dana do ulaska u EU, vjerojatno neće biti nikakvih posljedica, ali u svakom slučaju ovo će jako loše odjeknuti kod naših prijatelja saveznika. Pitanje je gospodarskog efekta, normalnih odnosa ostalih zemalja s Hrvatskom, gledaju li Hrvatsku sada sa skepsom. Nadam se da ne, ali šteta je počinjena', kazao je Karamarko.

Žestoke kritike na račun vladajućih zbog izmjena tzv. Perkovićevog zakona pljušte već danima, što je ovaj tjedna ponukalo premijera Zorana Milanovića da im poruči: 'Tjerali ste lisicu, istjerat ćete Kinga Konga!'

Iako je prema nekim tumačenjima spominjući Kinga Konga mislio na Karamarka, predsjednik HDZ-a nekog je drugog prepoznao u tom filmskom liku.

'Premijer je često ovako vehementan u svojim izjavama. King Kong postoji. Oni se boje odlaska gospodina Perkovića pred njemačke pravosudne organe iz jednostavnog razloga jer bi gospodin mogao progovoriti o svojim nalogodavcima. Nalogodavci su u stranačkim i partijskim strukturama bivše države, u Centralnom komitetu Saveza komunista Hrvatske i Saveza komunista Jugoslavije. To je King Kong. Dakle, doći ćemo do Kinga Konga i brzo ćemo vidjeti ima li zločinačkih elemenata u stranci koju nasljeduje današnji SDP, postoje li elementi zločinačkog djelovanja među ljudima koji su možda još danas njihove ikone, progovorit će se o zapovjednoj odgovornosti Josipa Broza Tita. Govorimo o zločinima koji su počinjeni od 8. svibnja, nakon završetka ratnih operacija, do 1989. godine. Mislim da je došlo vrijeme da zaštitimo pravi autentični antifašizam od onih koji su se pokrivali antifašizmom, a bili zapravo boljševici i komunistički egzekutori', rekao je Karamarko

Novinari su ga upitali i je li se po pitanju Perkovića moglo nešto napraviti u zadnjih 10 godina.

'Bile su neke tužbe. Mogu sada, iako me vežu neke profesionalne tajne, reći ono što je služba radila 2007. Mi smo apsolutno surađivali sa svojim njemačkim partnerima, dostavili svu nama dostupnu dokumentaciju. U novinama se danas pojavila informacija da je dio dokumentacije skriven - dokumentacija koju je posjedovala POA je u državnom arhivu i tamo je dostupna. Je li se moglo, to je druga pjesma. Što je radila SOA ili MUP, stojim iza toga jer smo odradili sve što smo zakonski mogli jer smo bili servis DORH-a prije svega', rekao je Karamarko.

Upitan kako komentira što se Perkovića povezuje i s Franjom Tuđmanom, Karamarko je rekao: 'Nije gospodin Perković pozivan po uhidbenom nalogu u Njemačku zbog toga što je eventualno i na koji način surađivao s Gojkom Šuškom ili pokojnim predsjednikom Tuđmanom i što je bio eventualno njihov suradnik, ne znam zbog čega i u kojem smislu. Njega pozivaju jer je bio suradnik Josipa Broza Tita i partijskih struktura koje su organizirale ubojstva hrvatskih građana'.