samit u parizu

Kineski premijer pozvao Kinu i Europu da se 'izdignu nad razlikama'

23.06.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Kineski premijer Li Qiang pozvao je Kinu i Europu da se "izdignu nad razlikama" i pronađu "kreativna rješenja" na samitu u Parizu u petak, kako bi odgovorili na globalne probleme poput klimatskih promjena i smanjenja siromaštva

"Kina će nedvosmisleno odbaciti trgovinski protekcionizam i sve oblike odvajanja i prekida opskrbnih lanaca", rekao je Li posljednjeg dana dvodnevnog samita. Dodao je da će Kina nastaviti poduzimati praktične korake kako bi podržala zemlje u razvoju.

Ključni ciljevi samita bili su ublažavanje tereta duga za neke od najugroženijih zemalja svijeta uz pronalaženje načina za oslobađanje milijardi dolara u novim sredstvima za financiranje borbe protiv klimatskih promjena.

"Kina je spremna uključiti se u napore smanjenja duga na učinkovit, realan i sveobuhvatan način u skladu s načelom pravedne raspodjele tereta", rekao je Li.

Zambija je na samitu postigla dogovor o restrukturiranju duga od 6,3 milijarde dolara prema drugim vladama, uključujući Kinu, svog najvećeg službenog vjerovnika.