prosvjedi

Kineski parlament usvojio spornu odredbu o Hong Kongu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2020 12:01
  • Objavljeno 28.05.2020 u 12:01
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: NICOLAS ASFOURI / AFP

Kineski parlament usvojio je u četvrtak gotovo jednoglasno spornu odredbu o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, donesenu u reakciji kineske strane na prošlogodišnje velike prosvjede i nasilje koje je uslijedilo u toj bivšoj britanskoj koloniji

Kao što je bilo i očekivano, oko 3000 zastupnika Narodne nacionalne skupštine (ANP) usvojili su mjeru koja je već izazvala porast napetosti u autonomnoj regiji na jugu Kine i pokrenula proces američkih sankcija.

Ukupno je 2878 zastupnika glasalo za, 1 je bio protiv i 6 suzdržanih, javlja AFP. Objava usvajanja odredbe je popraćena gromoglasnim pljeskom.

Danas usvojena uredba daje mandat stalnom odboru kineskog parlamenta za izradu zakona koji će biti uključen u mini-ustav Hong Konga, uz istodobno zaobilaženje glasanja lokalnog Zakonodavnog vijeća Hong Konga.

Taj zakon bi trebao spriječiti, zaustaviti i kazniti svaku akciju koja teško pogađa nacionalnu sigurnosti, poput separatizma, subverzije, pripreme i izvođenja teorističkih akcija, kao i aktvnosti stranih snaga koje predstavljaju uplitanje u poslove Hong Konga, stoji u prijedlogu podnesenom kineskom parlamentu.

Plan također predviđa omogućavanje središnjoj vladi da u Hong Kongu otvori nadležne urede za nacionalnu sigurnost. Prema usvojenoj uredbi konačni tekst prijedloga zakona bio bi gotov u lipnju, a zakon usvojen do kraja kolovoza.

Demokratski protivnici utjecaja središnje vlade na teritoriju Hong Konga tvrde da ta mjera otvara put nazadovanju bez presedana sloboda u financijskoj metropoli sa 7 milijuna stanovnika.

Zagovornici kineske središnje vlasti drže da će zakon o nacionalnoj sigurnosti omogućiti da se strani ulagači uvjere u stabilnost nakon velikih prosvjeda 2019. koji su izazvali teške gospodarske posljedice.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je dao naslutiti u srijedu da bi Sjedinjene Države mogle Hong Kongu oduzeti povlašteni trgovinski status.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!