NAJAVA SUMMITA

Kineski i južnokorejski čelnik u posjetu Japanu

21.05.2011 u 10:46

Bionic
Reading

Kineski premijer Wen Jiabao i južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak doputovali su u subotu u Japan, u područje koje je 11. ožujka pogođeno razornim potresom, a nakon toga će sudjelovati u tripartitnom summitu koji će se ovog vikenda održati u Japanu, rekao je visoki kineski dužnosnik

Lee je doputovao u Natori u prefekturi Miyagi gdje je obišao područje što ga je nakon potresa poharao tsunami, a Wen je sletio u zračnu luku Sendai, glavni grad regije. Predviđen je njegov posjet prihvatnom centru u tom području, izvijestilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Wen i Lee će u subotu poslijepodne posjetiti Fukushimu, grad u čijoj se blizini nalazi oštećena nuklearna elektrana. Japanski premijer Naoto Kan pridružit će im se u Fukushimi, a potom će zajedno posjetiti stanovnike evakuirane iz područja oko elektrane. U potresu i tsunamiju koji su pogodili sjeveroistočni obalni dio Japana 11. ožujka, prema posljednjim je podacima smrtno stradalo i smatra se nestalima oko 24.000 stanovnika.

Tijekom dvodnevnog summita trojica čelnika razgovarat će o pitanjima vezanim za nuklearnu sigurnost, pripremu za djelovanje u sličnim situacijama te će razgovarati o pitanjima vezanim za opskrbu unesrećenih hranom i pićem.