NOVI PROTUTERORISTIČKI ZAKON

Kineska vojska odsad može izvoditi antiterorističke operacije izvan zemlje

28.12.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Kina je danas usvojila prvi antiteroristički zakon kojim odsad kineska vojska legitimno može izvesti protuterorističke misije i izvan najmnogoljudnije zemlje na svijetu

Po mišljenju Zhang Dejianga, kineskog vicepremijera te potpredsjednika savjeta za nacionalnu sigurnost, novi zakon vrlo je važan dio u kreiranju ranije najavljenih sustava zakona važnih za nacionalnu sigurnost. Novodoneseni zakon, smatra Zhang, osnažit će mjere za prevenciju i kažnjavanje terorista te ojačati suradnju s međunarodnim organizacijama koje se bore protiv terorizma.


Normativni protuteroristički akt koji je donio Peking nalaže telefonskim operaterima internetskim providerima suradnju s protuterorističkim odjelima vojske i policije koja uključuje i enkripciju podataka.

Valja napomenuti kako Kina dosad nije imala antiterorističke zakone već su teroristička djela kažnjavana prema postojećem kaznenom zakonu. Novi je zakon usvojen nakon što su u posljednje vrijeme intenzivirano djelovanje terorističkih skupina koje čine pripadnici Ujgura, turkijskog naroda islamske vjeroispovijesti koji naseljava zapadnu Kinu.