JUŽNOKINESKO MORE

Kina želi zračnu zonu nad spornim otočjem

13.07.2016 u 15:55

Bionic
Reading

Službeni Peking najavio je u srijedu da bi mogao proglasiti obrambenu identifikacijsku zračnu zonu nad spornim otočjem u Južnokineskom moru pošto je arbitražni sud presudio protiv Kine koja je ogorčena, dok zemlje u regiji pozivaju na oprez strahujući od kineske ekspanzije

"Obrambena identifikacija zračna zona (ADIZ) nije kineski već izum velikih sila. Bude li naša sigurnost ugrožena, naravno da imamo pravo proglasiti je", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Liu Zhenim dan nakon presude koja je izazvala buru nezadovoljstva u kineskoj javnosti.

Proglasi li ADIZ Kina bi mogla izazvati napetosti u regiji i pojačati svoju vojnu nazočnost u Južnokineskom moru kako bi pokazala čvrstinu, upozorili su stručnjaci, prenose agencije BBC i dpa.

Stalni međunarodni arbitražni sud u Den Haagu u utorak je po tužbi Filipina presudio kako nema dokaza da je Kina, koja svojata gotovo cijelo Južnokinesko more s grebenima i otocima koje i drugi smatraju svojima, kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tim vodama i bogatstvima jer su ondje velike zalihe ugljikovodika.

Kina, koja je bojkotirala rasprave na arbitražnom sudu, nazvala je presudu "farsom", "ništavnom i nevažećom".

Službeni Peking proglasio je ADIZ 2013. i u spornom području u Istočnokineskom moru tražeći da se identificiraju svi zrakoplovi koji njime prolaze i da poštuju propise.

"Hoćemo li morati uspostaviti ADIZ i u Južnokineskom moru ovisi o razini prijetnje koju primamo", rekao je Liu. Izrazio je nadu da će sve zemlje raditi s Kinom na zaštiti mira i stabilnosti u Južnokineskom moru i neće dopustiti da ono postane "izvor rata".

Rast napetosti u regiji nakon odluke suda

Sud je rekao da je Kina prekršila filipinsku suverenost i da čini "veliku štetu okolišu koraljnih grebena" gradeći umjetne otoke. Dan nakon presude Filipini su oprezni, a predsjednik Rodrigo Duterte pozvao je stručnjake da prouče 479 stranica suda čija je presuda obvezujuća no nema snagu nametanja provedbe odluke.

Osim Filipina, Južnokinesko more, važno prometno čvorište za koje se vjeruje da je bogato rudama i drugim sirovinama, svojataju i Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam.

Australski premijer Malcolm Turnbull pozvao je sve zemlje da nesuglasice riješe mirnim putem i da poštuju odluku suda, no oporbeni laburisti pozvali su na akciju protiv kineske ekspanzije.

Dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova posjetit će Peking idući tjedan kako bi razgovarao o presudi, prenosi japanska agencija Kyodo. Japan nema pretenzija na to područje, no s Kinom ima spor oko otoka Senkaku u Istočnokineskom moru, prenosi agencija dpa.

Tajvan je u srijedu poslao fregatu u sporne vode kako bi "pokazao tajvansku odlučnost da će braniti svoje nacionalne interese", rekao je predsjednik Tsai Ing-wen.

Tajvan tvrdi da presuda arbitražnog suda šteti pravima Tajvana jer je sud presudio da su sporna područja koraljni grebeni, a ne otoci. Tajvan tvrdi da je Taiping otok i da je dio njegova teritorija, a na njemu je gradio zračnu luku, piše dpa.