kršenje međunarodnih prava

Kina pozvala SAD da povuče odluku o prodaji oružja Tajvanu

09.07.2019 u 13:12

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je pozvalo Sjedinjene Američke Države da povuku potencijalnu prodaju oružja u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara Tajvanu, naglasivši kako se snažno protive takvoj trgovini

Glasnogovornik kineskog ministarstva Geng Shuang situaciju je komentirao u Pekingu na dnevnom brifingu.

'Kina traži od SAD-a .. da hitno poništi plan prodaje oružja Tajvanu i prekine svaku vojnu vezu Tajvana i SAD-a', rekao je Geng Shuang.

On je ocijenio da je američka prodaja oružja Tajvanu 'teško kršenje temeljnih principa međunarodnog prava i međunarodnih odnosa'.

'Kineska strana izrazila je duboko nezadovoljstvo, kao i odlučno protivljenje, i već je službeno izrazila prosvjed SAD-u', dodao je.

Američki State Department u ponedjeljak je odobrio potencijalnu prodaju tenkova M1A2t Abrams, projektila Stinger i druge pripadajuće opreme Tajvanu.

Oružje bi pomoglo Tajvanu u borbi protiv trenutnih i budućih regionalnih prijetnji, poboljšalo sigurnost te bi mogli održati političku stabilnost i vojnu ravnotežu u regiji, poručili su iz Pentagonove Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA).

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova već je prošlog mjeseca kritiziralo najavu moguće prodaje oružja te upozorilo Washington da zaustavi taj proces kako ne bi naštetio bilateralnim odnosima.

Peking autonomnu državu Tajvan smatra dijelom svojeg teritorija.