NEUSPJEŠNI RAKETNI POKUS

Kina poziva na mir na Korejskom poluotoku

01.06.2016 u 13:39

Bionic
Reading

Kina se nada da će sve strane na Korejskom poluotoku zadržati mir i suzdržanost, rekao je u srijedu kineski predsjednik Xi Jinping visokom sjevernokorejskom dužnosniku, pošto je izolirana država izazvala zabrinutost nakon neuspješnog raketnog pokusa

Rijedak susret Xija i jednog od najviših sjevernokorejskih dužnosnika, karijernog diplomata Ri Su Yonga u Pekingu događa se nakon niza pokusa s oružjem i nakon prvog kongresa sjevernokorejske Radničke stranke na vlasti u zadnjih 36 godina, održanog u svibnju, kada je mladi vođa Kim Jong Un učvrstio vlast u stranci.

Kina je jedini veći saveznik izolirane Sjeverne Koreje, ali je ljutita zbog njezina nuklearnog raketnog programa.

Kina je u ožujku pristala pooštriti UN-ove sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na njezin četvrti nuklearni pokus u siječnju i lansiranje satelita u veljači.

Xi je rekao da Kina pridaje veliku pozornost prijateljstvu između dviju zemalja i da želi surađivati sa Sjevernom Korejom na jačanju tog prijateljstva, objavila je kineska službena agencija Xinhua.

"Kinesko stajalište o Korejskom poluotoku je jasno i nepromijenjeno. Nadamo se da će sve strane zadržati mir i suzdržanost, poboljšati komunikaciju i dijalog i sačuvati mir i stabilnost u regiji", rekao je Xi a prenosi Xinhua.

Agencija nije spomenula neuspješan raketni pokus izveden u utorak, što je zadnji u nizu neuspješnih sjevernokorejskih testova balističkih raketa.