NE SLUTI NA DOBRO

Kina pojačala vojne manevre u Tajvanskom tjesnacu; otočani kupuju morske mine i krstareće rakete

13.08.2020 u 10:49

Bionic
Reading

Tajvan je u četvrtak za sljedeću godinu najavio povećanje izdvajanja za obranu u iznosu od oko 1,5 milijardu američkih dolara, dok je Kina istovremeno objavila detalje posljednjih u nizu vojnih manevara u blizini te otočne države.

Kina je, kako javlja Reuters, pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana, a u ponedjeljak su kineski borbeni zrakoplovi nakratko prešli osjetljivu crtu sredine Tajvanskog tjesnaca, isti dan kada se američki ministar zdravstva Alex Azar u Taipeju sastao s predsjednicom Tsai Ing-wen.

Radi se o najviše rangiranom posjetu nekog američkog dužnosnika od 1979.

Peking je osudio Azarov posjet i pozvao na njegovo otkazivanje.

Vlada predsjednice Tsai za godinu koja počinje u siječnju predlaže izdvojiti za obranu 453.4 milijarde tajvanskih dolara, povećanje od 42,1 milijardu, odnosno 10,2 posto odnosu na ovogodišnji vojni proračun.

Tri sata nakon te objave vojska Narodne Republike Kine je priopćila da je u posljednjih nekoliko dana održala borbene vježbe u Tajvanskom tjesnacu te u području sjeverno i južno od otoka, dajući do znanja da negoduje zbog Azarovog trodnevnog posjeta.

"U posljednje vrijeme jedna velika zemlja nastavlja s negativnim potezima u vezi Tajvana i time šalje krive signale 'tajvanskim snagama za neovisnost' te ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu", priopćio je Peking.

Tsai, međutim, moderniziranje oružanih snaga i povećanje potrošnje na obranu smatra jednim od svojih prioriteta.

Proračun za obranu mora odobriti parlament, no njezina Demokratska napredna stranka ima veliku većinu te se ne očekuje blokiranje tog prijedloga.

Tajvan je u pregovorima sa SAD-om o kupovini morskih mina te krstarećih raketa. Kina je osudila moguću prodaju američkog oružja Tajvanu, no Washington ima zakonsku obvezu omogućiti Tajvanu da se obrani.

Prošle godine SAD je odobrio prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti 10 milijardi američkih dolara, uključujući 106 tenkova Abrams M1A2 i 66 borbenih zrakoplova F-16V.

Kina se nikada nije odrekla mogućnosti da silom pripoji Tajvan.