sporna nagrada

Kina optužuje Vijeće Europe da 'podržava terorizam'

29.08.2019 u 14:43

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak optužila Vijeće Europe da 'podržava terorizam' zbog nominacije jednog ujgurskog intelektualca koji se nalazi u zatvoru za kandidata za Nagradu za ljudska prava Vaclav Havel 2019.

Ilham Tohti, osuđen u Kini 2014. na doživotni zatvor zbog separatizma, pripadnik je muslimanskih Ujgura, većinskih u Xinjiangu, golemoj regiji na sjeverozapadu Kine.

Vijeće Europe objavilo je ovaj tjedan da ga je izabralo za jednog od kandidata za Nagradu za ljudska prava Vaclav Havel zajedno s tadžikistanskim odvjetnikom Buzurgmehrom Yorovom i jednom inicijativom mladih s Balkana.

Ali glasnogovornik kineske diplomacije kazao je da je taj profesor ekonomije u dobi od 49 godina 'separatist koji podržava terorizam'.

'Ta nominacija ima za cilj prikriti njegova kaznena djela i obmanuti zajednicu za ljudska prava', rekao je. 'Pozivamo institucije kojih se to tiče da povuku tu nominaciju i da prestanu podržavati separatističke aktivnosti i terorizam'.

Po Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Tohti 'već više od 20 godina radi na poboljšanju situacije ujgurske manjine i promicanju međuetničkog dijaloga i razumijevanja u Kini'.

Američki zastupnici također su ga predložili za kandidata za Nobelovu nagradu za mir 2019.

Kinu se sumnjiči da je u logorima za preodgoj smjestila više od milijun ljudi, Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

Peking, koji je dugo nijekao da takvi logori uopće postoje, sada tvrdi da su to obrazovni centri utemeljeni radi borbe protiv ekstremizma.

Nagrada Vaclav Havel, utemeljena 2013. i popraćena novčanim iznosom od 60.000 eura, bit će dodijeljena u Strasbourgu 30. rujna.