blokada

Najozbiljnija prijetnja Tajvanu: Kina ide u opkoljavanje otoka opsežnim vojnim vježbama u znak odmazde zbog Pelosi

03.08.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Kina će okružiti Tajvan i u potpunosti blokirati otok opsežnim vojnim vježbama. Riječ je o najozbiljnijoj prijetnji tajvanskoj neovisnosti desetljećima unatrag. Peking eskalira napetosti zbog posjeta visoke američke dužnosnice Nancy Pelosi

Šestodnevne vojne vježbe započele su u utorak ispaljivanjem niza plutona u i oko Tajvanskog tjesnaca, piše Daily Mail. Autoritarna Kina pokušava zastrašiti svog demokratskog susjeda i izvršiti pritisak na SAD da odustane od potpore samoupravnom otoku. Kina smatra Tajvan odmetnutom pokrajinom.

Vježbe će se odvijati na šest lokacija, od kojih tri prelaze u tajvanske teritorijalne vode, što je Taipei danas nazvao ozbiljnim kršenjem međunarodnih normi.

Brodski i zračni promet također će biti zatvoreni u tim područjima, što je jednako blokadi, jer stručnjaci kažu da Peking uvježbava svoju sposobnost da odsiječe otok od vanjskog svijeta u slučaju rata. Ali Pelosi - koja je u utorak postala najviši političar koji je posjetio Tajvan od 1997., kada je Kina posljednji put zveckala oružjem - odbila je povući se, prkosno poručivši Pekingu da SAD 'neće odustati od svoje obveze' prema Taipeiju.

  • +21
Nensi Pelosi na Tajvanu Izvor: EPA / Autor: TAIWAN PRESIDENTIAL PALACE HANDO

Tajvanski dužnosnici rekli su da vojne vježbe u kojima se koristi bojevo oružje krše pravila Ujedinjenih naroda, napadaju teritorijalni prostor Tajvana i predstavljaju izravan izazov slobodnoj zračnoj i pomorskoj plovidbi. Kineska vojska objavila je u srijedu da je u zraku i na moru sjeverno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvana održana vježba s više snaga, u kojoj su sudjelovale mornarica, zračne, raketne i snage strateške potpore, kao i združene snage za logističku potporu.