sve zbog dolaska amerikanaca

Kina održava vojne vježbe oko Tajvana, a SAD-u poručuju: Oni koji se igraju vatrom sami sebe će spaliti

15.04.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Kina je rekla da u petak izvodi vojne vježbe oko Tajvana, dok na otoku u posjetu boravi izaslanstvo američkog Kongresa, u potezu za koji je Narodnooslobodilačka vojska rekla da je odgovor na slanje pogrešnih signala SAD-a

Kineska vojska poslala je u petak fregate, bombardere i borbene zrakoplove u Istočno kinesko more i područje oko Tajvana, rekao je glasnogovornik Zapovjedništva za istočnu zonu Narodnooslobodilačke vojske Shi Yilu, prenosi kineska državna televizija.

"Ova je operacija odgovor na nedavno često objavljivanje pogrešnih signala Sjedinjenih Država o pitanju Tajvana", rekao je Shi, ne spominjući posjet američkog izaslanstva.

"Loši potezi i trikovi SAD-a potpuno su uzaludni i vrlo opasni. Oni koji se igraju vatrom sami sebe će spaliti", rekao je.

Tijekom sastanka u petak s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, američki senator Bob Menendez, predsjednik Senatskog odbora za vanjske poslove, rekao je da je Tajvan "zemlja od globalne važnosti" i da njegova sigurnost utječe na svijet.

Menendez je bio u skupini od šest američkih zastupnika koji su došli u znak podrške demokratskom otoku suočenom s kineskim pritiskom.

Takvi posjeti i spominjanje Tajvana kao "države" izazivaju zabrinutost Pekinga, koji odbacuje svaku sugestiju da je Tajvan država. Kina taj otok smatra jednom od svojih pokrajina.

Sjedinjene Države nemaju formalne odnose s Tajvanom na koji polažu pravo Kinezi, ali su njihova najvažnija međunarodna podrška i dobavljač oružja.

"S obzirom na to da Tajvan proizvodi 90 posto svjetskih vrhunskih poluvodičkih proizvoda, to je zemlja od globalne važnosti i utjecaja, i stoga je razumljivo da sigurnost Tajvana ima globalni utjecaj", rekao je Menendez Tsai na sastanku u predsjedničkom uredu koji se prenosio uživo online.

Tajvan je ohrabrila američka potpora koju je ponudila Bidenova administracija, koja je više puta govorila o svojoj "čvrstoj" predanosti otoku pod demokratskom upravom.

To je dodatno zaoštrilo kinesko-američke odnose.

Ruska invazija na Ukrajinu također je stavila Taipei u pripravnost za sve moguće poteze Pekinga da iskoristi ukrajinsku krizu za aktivnosti na otoku. Vlada nije prijavila nikakve neobične kineske aktivnosti.

Republikanski američki senator Lindsey Graham rekao je Tsai tijekom sastanka da su rat u Ukrajini i provokativno ponašanje Kine ujedinili američko mišljenje na način koji dosad nije viđen.

"Bit ćemo uz vas. Napustiti Tajvan značilo bi napustiti demokraciju i slobodu", rekao je.

Delegacija, koja je u četvrtak kasno stigla iz Australije na nenajavljeno dvodnevno putovanje, također će se sastati s tajvanskim ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom i ministrom obrane Chiu Kuo-chengom.