koronavirus

Kina odgađa godišnje zasjedanje parlamenta

24.02.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Kina je u ponedjeljak odlučila da će odgoditi godišnje zasjedanje svog parlamenta zbog koronavirusa, što je prva takva odgoda u višedesetljetnoj dobro uhodanoj praksi komunističkog režima

Plenarno zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa trebalo bi, kao i svake godine, početi 5. ožujka, a riječ je o velikom događaju kojim kineski zastupnici pokazuju jedinstvo zemlje i zakone gotovo jednoglasno izglasavaju.

Nakon Kulturne revolucije (1966.-1976.) plenarno zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa održava se ritualno svake godine od 1978.

Od 1985. zasjedanje sustavno počinje u ožujku, no pojava koronavirusa koji je zarazio 77.000 ljudi i usmrtio gotovo 2.600 ove je godine poremetila ustaljeni red.

Okupiti 3.000 zastupnika u Palači naroda u Pekingu nezamisliv je pothvat u vrijeme kada je dio zemlje u karanteni, a velik dio Kineza primoran je poštivati drastične mjere izolacije ili ostati zatvoren u vlastitim domovima u strahu od širenja zaraze.

Glavni grad Pekin nameće karantenu u trajanju od 14 dana u vlastitom domu ili u hotelu svakoj osobi koja stiže u Peking iz neke druge pokrajine u Kini.

Odgoda godišnjeg zasjedanje kongresa 'potrebna je' kako bi se 'sva pozornost usmjerila na sprečavanje širenja epidemije', kazao je prošli tjedan visoki dužnosnik Zang Tiewei.

Iako važne odluke o kojima glasa kineski kongres unaprijed donosi Komunistička partija Kine, godišnje zasjedanje prigoda je za neke ritualne najave kao što je primjerice cilj gospodarskog rasta za tekuću godinu.