pogoršanje odnosa

Kina najavila Britaniji 'protunapad' zbog suspenzije sporazuma s Hong Kongom

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.07.2020 12:21
  • Objavljeno 21.07.2020 u 12:21
Wang Wenbin

Wang Wenbin

Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Ivanov / TASS

Kina je u utorak priopćila da će snažno odgovoriti na britansku suspenziju sporazuma o izručenju s Hong Kongom te pozvala vladu u Londonu da smjesta ispravi svoje pogreške

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab u ponedjeljak je u parlamentu kazao da će sporazum biti suspendiran odmah te da će se na Hong Kong također proširiti i embargo na naoružanje, a radi se o eskalaciji spora s Kinom zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking uveo u toj bivšoj britanskoj koloniji.

'Nećemo razmotriti reaktiviranje tih aranžmana dok ne dobijemo i ne budu na snazi jasne i robusne smjernice, koje će biti u stanju da spriječe da se Britanija zloupotrebi u okviru novog zakonodavstva na polju nacionalne sigurnost', izjavio je Raab.

Kina je pak danas najavila 'snažan protunapad na pogrešne britanske poteze'.

'Kina poziva Ujedinjenu Kraljevinu da se odrekne svojih fantazija o nastavku kolonijalnog utjecaja na Hong Kong i smjesta ispravi svoje pogreške', rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin. Po njegovim riječima, London krši međunarodno pravo i standarde.

London je zabrinut zbog nemira u Hong Kongu, koji je vraćen Kini 1997. i također smatra da Kina nije bila posve iskrena o izbijanju pandemije koronavirusa.

Britanski premijer Boris Johnson naredio je prošloga tjedna da se oprema Huaweija izbaci iz britanske 5G mreže do kraja 2027.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!