parlamentarni izbori

Aktivist Joshua Wong najavio kandidaturu na izborima u Hong Kongu

20.07.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Prodemokratski aktivist Joshua Wong u ponedjeljak je najavio svoju kandidaturu na nadolazećim parlamentarnim izborima u Hong Kongu

Dvadesettrogodišnji aktivist najavio je kandidaturu na Twitteru, rekavši da je skupio 31.398 glasova u nedavnim predizborima za prodemokratske snage. 'Vrijeme je da prodemokratska snaga preuzmu većinu i da više ne osjeća zastrašujuće učinke njihove prijetnje', rekao je Wong.

Wong je bio član sada raspuštene političke stranke Demosisto, koja je prestala s djelovanjem nakon što je Peking donio novi zakon o nacionalnoj sigurnosti 30. lipnja.

'Među mnogim izlikama da se diskvalificira moja kandidatura, moje ime, Joshua Wong, jest i uvijek će biti jedini razlog', rekao je.

U prodemokratskim predizborima rekordnih 610 tisuća glasača glasovalo je na 250 izbornih mjesta diljem Hong Konga u 11 okruga 11. i 12. srpnja.

Cilj predizbora demokratske snage 35+ osvojiti je većinu od 35 ili više mjesta (više od pola) na parlamentarnim izborima u rujan, a takj korak trebao bi im osigurati veću moć za ulaganje veta na zakone koje donesu vladajući.

U međuvremenu, vrijeme održavanja rujanskih izbora nije sigurno, a Tam Yiu-chung, jedini delegat stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa Kine u Hong Kongu, rekao je da će izbori možda biti odgođeni zbog porasta slučajeva koronavirusa.