PRODULJENJE MANDATA

Kina mijenja ustav kako bi Xi ostao na vlasti i poslije 2022. godine?

28.12.2017 u 19:50

Bionic
Reading

Politbiro Komunističke partije Kine idućeg će mjeseca raspravljati o prijedlogu izmjene ustava zemlje, koja bi mogla biti prva izmjena od 2004. godine, a kojom bi se produžio mandat aktualnog kineskog predsjednika Xi Jinpinga

U vijesti koju je objavila agencija Xinhua, a prenio Bloomberg, navodi se da je odluka o prijedlogu izmjene ustava donijeta na ovotjednom sastanku kojeg je vodio upravo predsjednik Xi, ne precizirajući pritom o kakvim je izmjenama riječ.

Bloomberg navodi da su se, nakon što u listopadu ove godine Xi prilikom predstavljanja novog partijskog rukovodstva nije jasno naznačio tko bi mu mogao postati nasljednik, pojavile špekulacije kako bi aktualni predsjednik najmnogoljudnije zemlje na svijetu možda želio ostati na funkciji i poslije 2022. godine.

Inače, prema sadašnjem Ustavu, šef kineske države, može služiti samo dva mandata od po pet godina, dok u slučaju druge dvije Xijeve funkcije - predsjednika partije i zapovjednika vojske, ne postoje ograničenja.

  • +22
19. kongres Komunističke partije Kine Izvor: Reuters / Autor: THOMAS PETER

Bloomberg podsjeća kako je Xi u listopadu, nakon izmjene partijskog statuta, postao jedan od najmoćnijih vođa u kineskoj povijesti te dodaje kako su u izmijenjeni statut unijete najvažnije inicijative koje je Xi pokrenuo u prvih pet godina na vlasti, počevši od kampanje za borbu protiv korupcije do inicijative 'Pojas i put'.

Inicijativa 'Pojas i put' je razvojna strategija koju je predložio kineski predsjednik, a koja se fokusira na povezivanje i suradnju između Narodne Republike Kine i ostatka Eurazije, a koji se sastoji od dvije komponente - kopnenog 'Ekonomskog pojasa Svilenog puta' (SREB) i prekomorskog 'Pomorskog svilenog puta' (MSR). Strategija naglašava kinesko nastojanje da uzme veću ulogu u globalnim zbivanjima i potrebu za prioritet suradnje u područjima kao što je proizvodnja čelika.