ugrožen europski utjecaj

Kina i Rusija žele postati glavni dobavljači cjepiva u Africi

12.03.2021 u 14:51

Bionic
Reading

Rusija i Kina utrkuju se koja će od njih bolje iskoristiti nedostatak cjepiva u Africi nadajući se da će time ojačati utjecaj na kontinentu na kojem brojne zemlje još nisu ni počele cijepiti.

No do sada su donacije pristigle iz Moskve i Pekinga bile malene, njihove komercijalne ponude cjepiva su skupe, a neke afričke vlade zabrinute su i zbog nedostatka podataka o cjepivu.

Dok se bogate zapadne zemlje bore povećati količine cjepiva koje im stoje na raspolaganju, Afrika, u nedostatku novca za ranije narudžbe za Pfizer, AstraZenecu, Modernu ili Johnson&Johnson, za njima je daleko zaostala.

U situaciji u kojoj se zapadne države suočavaju s kritikama zbog gomilanja zaliha, Kini i Rusiji kao dobavljačima životno važnog cjepiva značilo bi ostvarenje jakog političkog utjecaja u Africi.

Moskva je Afričkoj uniji (AU) ponudila 300 milijuna doza uz financiranje plana nabave.

Peking je pak obećao gotovo četvrtinu svih svojih doniranih cjepiva Africi, prema podacima koje je prikupio Bridge Consulting, tvrtka za savjetovanje u zdravstvu sa sjedištem u Pekingu.

"Ovo je živa manifestacija kinesko-afričkog prijateljstva", navelo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova za Reuters.

"Afrika je jedno od ključnih tržišta za Sputnjik V", naveo je Ruski fond za izravno financiranje (RDIF), koji zastupa prodaju ruskog cjepiva u inozemstvu.  

Istodobno, francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da Europa i Sjedinjene Države riskiraju gubitak utjecaja u Africi po pitanju cjepiva.

Čelnik Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti John Nkengasong upozorio je protiv "diplomacije cjepivom" navodeći da jake sile ne smiju upotrijebiti cjepivo za ostvarivanje političkog utjecaja.

"Afrika će odbiti biti poligon za korištenje pandemije covida kao sredstva uređivanja odnosa", kazao je on na webinaru koje je organizirao institut Atlantic Council u veljači.

Dok se druge regije u razvoju okreću kineskom i ruskom cjepivu, u Africi se njihov dosadašnji angažman svodi na ponešto cjepiva primijenjenog u vojsci.

Afrika je od Kine dobila 3,15 milijuna doza, ili manje od 4 posto njezina izvoza cjepiva, pokazuju podaci Bridge Consaltinga.

Rusija je do sada poslala oko 100.000 doza Alžiru, Maroku i Gvineji.

U međuvremenu je svjetski program Covax poslao blizu 15 milijuna doza cjepiva u 22 afričke zemlje u prvih deset dana planirane dostave.

Isporučitelji koji također djeluju pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), GAVI i drugi, namjeravaju poslati 35 milijuna doza u Afriku do kraja ožujka i još 720 milijuna doza do kraja 2021. 

To će, međutim, biti dovoljno samo za cijepljenje onih koji spadaju u populaciju najvećeg rizika.   

Nedostatak podataka o cjepivima

Neke zemlje muči i nedostatak podataka pa tako Južna Afrika, zemlja koja je u Africi najjače pogođena pandemijom, oklijeva prihvatiti 2 milijuna doza kineskog cjepiva, jer ono još nije dobilo odobrenje za hitnu upotrebu od WHO-a, doznaje se od ministarstva zdravstva. Isto to vrijedi i za Sputnjik V. 

Čak i neke zemlje koje su prihvatile donacije suzdržavaju se od kupnji.

Uganda razmatra kupnju kineskog cjepiva no usmjerena je na program Covax zbog cijene i dostupnosti podataka, kazao je Ombeva Malande, direktor Istočnoafričkog centra za cjepiva i cijepljenje, koji savjetuje vladu.

Kenija je zauzela isto stajalište i smatra da se treba usmjeriti na cjepiva s odobrenjem WHO-a. Čelnik kenijskog tima za cijepljenje potvrdio je da nisu u razgovorima za nabavku kineskog cjepiva, a da planovi ministarstva zdravstva ne uključuju rusko cjepivo.  

Dolari i doze

Cjepivo nabavljeno preko Covaxa besplatno je za većinu afričkih zemalja, no zemlje koje kupuju cjepivo plaćaju dosta velik iznos dodatnih  troškova.

Senegal je tako platio 20 dolara po dozi za 200.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, koje se dobija u dvije doze. Najgore bi bilo da se ne započne s cijepljenjem, kazao je član savjetodavnog tima Senegala objašnjavajući tu odluku.

U usporedbi s time, indijski Institut za cjepivo prodaje Astra Zenecu za 3 dolara po dozi.  Indijska vlada donirala je preko pola milijuna tog cjepiva osam afričkih zemalja.

Peking do sada nije objavio financijski paket po kojem bi nabavka cjepiva za Afriku bila povoljnija.

S cijenom od oko 10 dolara po dozi ruski Sputnjik V je jeftini, a RDIF smatra da će biti i konkurentniji ako bude stizao preko Covaxa.

I Rusija i Kina moraju povećati proizvodnju ako se nadaju postati glavni dobavljači cjepiva za Afriku. Za Moskvu je, kako ocjenjuje Reuters, izvoz cjepiva politički osjetljiv u situaciji u kojoj i njezino vlastito stanovništvo treba cjepivo.