REKORDNI TRGOVINSKI SUFICIT

Kina i Njemačka, tko ih ne bi uvozio?

10.05.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Dokle god se obespareni Zagrepčani gužvaju pred H&M-om, a oni bogatiji cupkaju u redu za neku njemačku zvijer na četiri kotača, dvije svjetske sile gotovi da ne moraju brinuti za svoj izvoz. Na stranu sad kupovni potencijal naše balkanske kifle, Kina i Njemačka upisale su u svoje izvozne tekice nove svjetske rekorde

Peking je u travnju zabilježio rekordni trgovinski suficit od 11,4 milijarde dolara te nadmašio i najoptimističnije prognoze, koje su se kretale od pet do 10 milijardi. Njemački je izvoz u ožujku narastao za 7,3 posto i težio 98,3 milijarde dolara, što je najviše otkad se službeno mjere podaci, od 1950. godine.

U Washingtonu se blago preznojavaju s obzirom da su se Kinezi lagano ohladili od uvoza visokotehnoloških proizvoda sa Zapada, a i aprecijacija juana, za koju Amerikanci neprestano drukaju jer bi time Kina postala manje atraktivna destinacija za proizvodna postrojenja multinacionalki i suludo niske cijene, dogodit će se kako i kada to Pekingu bude odgovaralo, a ne kako se svidi Obaminom dežurnom rizničaru Timothyju Geithneru.

Kao što piše Xu Biao ekonomist kineske trgovačke banke, uvoz je drastično pao u travnju i domaća potražnja za stranim proizvodima slabi. 'Nije sigurno hoće li to dovesti do daljnjeg pada potražnje, no postoje indikacije da je na pomolu znatno usporavanje rasta kineske ekonomije', piše Xu, dodajući da ukoliko bi na to sjela i visoka inflacija - neće biti dobro.

Kina u svakom slučaju pokušava srezati tako eklatantnu ovisnost o izvozu te potaknuti jaču domaću potrošnju i veći uvoz, ne bi li izbalansirala trgovačku bilancu i stabilizirala eksplozivni rast.

Problem u odnosima dviju supersila je i veto kineskih vlasti na konkurenciju u sferama od ključnog državnog interesa - telekomunikacijama, energiji, bankama - gdje je međunarodnim kompanijama zabranjeno natjecanje. S druge strane, jednom Appleu ili H&M-u itekako paše niska vrijednost juana u odnosu na dolar, jer, iako ugrožava radna mjesta u zapadnom svijetu, generalno osiromašuje srednje i niže slojeve te se dijametralno kosi s političkim interesima matičnih zemalja, proizvodi nevjerojatan profit za središnjicu. Paradoksalno, ali istinito – činjenica da se ljudi gužvaju za novu dizajniranu krpicu od 99,99 kuna izravan je korelat činjenice da više od toga niti nemaju. Krug je zatvoren, a kolo vode pekinški drugovi. Na koncu konca, i uspješni Nijemci im duguju pozamašni komad svoga izvoznog uspjeha.