OŠTRO UPOZORENJE

Kina bijesna jer Nancy Pelosi planira posjetiti Tajvan: 'Moguć je vojni odgovor'

24.07.2022 u 08:04

Bionic
Reading

Kina je uputila oštra privatna upozorenja Bidenovoj administraciji zbog mogućeg posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu u kolovozu, izvijestio je u subotu Financial Times, prenosi Reuters.

Financial Times se poziva na izjave šest osoba upoznatih s kineskim upozorenjima, ističući da su ona značajno jače intonirana nego prijetnje koje je Peking ranije upućivao kada bi bio nezadovoljan američkom politikom ili potezima prema Tajvanu.

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem.

Privatna retorika sugerira da je moguć kineski vojni odgovor, tvrdi Financial Times, pozivajući se na nekoliko osoba upoznatih sa situacijom.

Bijela kuća, Vijeće za nacionalnu sigurnost i State Department odbili su komentirati izvještaj, dok kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na Reutersov upit u nedjelju.

Financial Times je u ponedjeljak izvijestio da Pelosi planira posjetiti Tajvan u kolovozu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je sljedećeg dana da bi njezin posjet Tajvanu ozbiljno potkopao kineski suverenitet i teritorijalni integritet te da će Sjedinjene Države u tom slučaju snositi posljedice.

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden rekao da planira razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom do kraja mjeseca.

Biden je izrazio sumnju o tome da će Pelosi posjetiti Tajvan.

"Mislim kako vojska smatra da to trenutno nije dobra ideja, ali neznam koji je status toga", kazao je Biden novinarima.