konferencija islamskog jedinstva

Hamenei poziva na preispitivanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom

24.10.2021 u 14:26

Bionic
Reading

Arapske države koje su 2000. normalizirale odnose s Izraelom moraju poništiti svoje odluke, rekao je u nedjelju vrhovni iranski vođa Ali Hamenei u govoru održanom u povodu muslimanskog blagdana koji slavi rođenje proroka Muhameda

"Neke vlade su nažalost napravile pogreške, velike pogreške u normalizaciji svojih odnosa s opresivnim cionističkim režimom. To je potez protiv islamskog jedinstva, zbog čega se moraju povući i ispraviti ovu veliku pogrešku", rekao je Hamenei, prema dijelovima iz govora emitiranog na državnoj televiziji.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko normalizirali su odnose s Izraelom 2020., na poticaj tadašnjega američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova zeta Jareda Kuchnera, kreatora te strategije.

"Postigne li se jedinstvo muslimana, palestinsko pitanje bit će definitivno riješeno na najbolji način", rekao je ajatolah Hamenei. Vrhovni vođa je to kazao za vrijeme trajanja Konferencije islamskog jedinstva, koja se organizira svake godine u Teheranu u povodu rođenja proroka Muhameda. Iskazana podrška Islamske Republike palestinskoj stvari konstanta je iranske vanjske politike više od 42 godine.

Islamska republika, osnovana 1979. u Iranu, ne priznaje Izrael koji je državom proglašen u svibnju 1948. ni priznanje koje je uslijedilo nakon usvajanja rezolucije Ujedinjenih naroda. Početkom svibnja Hamenei je Izrael nazvao "terorističkom bazom" s kojom se treba boriti, predviđajući još jedan "pad", prema njegovu mišljenju neizbježan, "neprijateljskoga cionističkog režima".