politička budućnost

Iran planira idući tjedan biti domaćin konferenciji na kojoj će se raspravljati o novoj vladi Afganistana

18.10.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Iran planira idući tjedan u Teheranu održati regionalnu konferenciju o političkoj budućnosti i sastavljanju nove vlade u Afganistanu, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova

"Na konferenciji u srijedu 27. listopada sudjelovat će ministri vanjskih poslova susjednih zemalja i predstavnik Rusije", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Khatibzadeh.

Iran će se na sastanku zauzeti za sastavljanje vlade koja će uključiti sve političke opcije, "uključivo talibane".

Iran želi da u Afganistanu zavlada mir, a ne nasilje i terorizam i zbog toga bi susjedne zemlje trebale stati uz afganistanski narod, rekao je najavljujući sastanak na konferenciji za medije u Teheranu.

U Iranu se razlikuje mišljenja o talibanima pa neki politički krugovi vjeruju da se talibanski pokret promijenio zadnjih godina, a drugi tvrde da su nedavni događaji pokazali baš suprotno.

Iran je velika država šijitskog islama, a talibani su suniti i zagovornici radikalnog islama.

Iran strahuje i od novog izbjegličkog vala s kakvim se suočio 1979. godine nakon tadašnje sovjetske invazije na Afganistan.

Izbjeglički val zasad se nije dogodio, a analitičari smatraju da je razlog tome što je u Iranu duboka gospodarska kriza i što se provode stroge kontrole na granicama zbog pandemije covida-19.

Privremene tampon-zone uspostavljene su na graničnim prijelazima na sjeveru i jugoistoku zemlje no u njima nema izbjeglica.