gradnja u solinu

Kerumova sestra ruši rodnu kuću solinskog povjesničara i arheologa, a na njenom mjestu niknut će - stanovi

13.01.2021 u 11:29

Bionic
Reading

Otišla je u povijest rodna kuća znamenitog Solinjanina don Lovre Katića koja se nalazila na ulazu u središte grada, nasuprot parka na Širini

Stara kamena kuća u kojoj se rodio don Lovre, solinski svećenik, povjesničar i pisac, srušena je, a na njezinu mjestu, kako piše na ploči izvješenoj na ogradi gradilišta, radit će se "rekonstrukcija stambeno-poslovne građevine" čija je investitorica Mara Sapunar, supruga Petroslava Sapunara, HGS-ova predsjednika Županijske skupštine splitsko-dalmatinske koji na susjednom zemljištu imaju noviju obiteljsku kuću, piše Slobodna Dalmacija.

Široj javnosti svakako je zanimljiv i prethodni vlasnik vremešnog objekta od 304 četvorna metra i okolnog zemljišta s površinom od 481 kvadrata, a riječ je o Željku Kerumu. On je svojoj sestri Mari prije nepunih 10 godina darovao kuću Katić s pripadajućim okolišom, a iz zemljišnih knjiga vidljivo je da je upravo spomenute nekretnine još 2008. opteretio hipotekom za kredit od gotovo 2,5 milijuna eura.

Zagrebačka banka kao Kerumov kreditor u ožujku 2019. godine posredstvom suda pokrenula je ovrhu kuće, da bi samo šest mjeseci kasnije svoja potraživanja prodala švicarskoj tvrtki "DDM Invest III", specijaliziranoj za "utjerivanje dugova". Bankovna hipoteka u konačnici je brisana, i to početkom studenoga prošle godine.

Podsjetimo, prije dvadesetak godina kada je stara kuća Katić u zaštićenoj jezgri i arheološkoj zoni, s pripadajućom parcelom prodavana od strane tadašnjih vlasnika, Grad ju je mogao otkupiti, ali tadašnja vlast, nažalost, nije to učinila.

Mara Sapunar odbila je komentirati rušenje za Slobodnu, a gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević  izrazio je žaljenje što kuće više nema i što je grad nije mogao otkupiti.

'Ovo što se sada ruši i gradi je u skladu s važećim prostornim planom, odnosno GUP-om. Nastojat ćemo da spomen ploča ostane na kući, da se zna da je tu rođen jedan od najvećih Solinjanina', kazao je Ninčević dodavši da po njegovim saznanjima kuća nije u službenom nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara.

Slobodna navodi kako je u zemljišnim knjigama vidljivo je da je kuća bila zaštićena kao kulturno dobro još od ožujka 1970. godine, a od 1972. je pod zaštitom konzervatora kao dio znatno šire urbane cjeline kulturno-povijesne jezgre Solina, što je vidljivo i u posljednjim izmjenama Generalnog urbanističkog plana.