NEPOTIZAM U SPLITU

Kerum u NO - ima uhljebio obitelj i prijatelje

Bionic
Reading

Iako splitski gradonačelnik Željko Kerum često sebe naziva 'čovjekom iz biznisa' pravdajući tako svoje nepoznavanje rada gradske uprave, jedno mu se mora priznati - neke lekcije koje su u hodu učile prijašnje vlasti on je savladao na samom početku

Tako je vrlo brzo primjenio taktiku Liste Velog mista, da onaj tko ima svoje ljude u Nadzornim odborima gradskih tvrtki upravlja gradom, ali i da se preko istih najbolje može manipulirati opozicijom, piše Dalmacija News

Također je i na najunosnija gradska poduzeća i na materijalno najprivlačnije položaje u Nadzornim odborima postavio, jednako kao i njegov uzor zagrebački gradonačelnik Milan Bandić stranačke suradnike i djecu svojih prijatelja.

Tako se najprije pobrinuo za djecu svojih najbližih suradnika, dogradonačelnika Jure Šundova čiji se sin Ilija nalazi u Nadzornom odboru Čistoće, dok se Kerumova nećakinja Daliborka, kći Nevenke Bečić nalazi u Nadzornom odboru trgovačkog društva Lovrinac.

Nije Kerum zaboravio nagraditi niti svoje najbliže koalicijske partnere, koji su uvijek nalazili opravdanja za njegove poteze, pa je tako HČSP-ovac Luka Podrug dobio mjesto u Nadzornom odboru Čistoće, zajedno sa Hrvojem Marušićem kandidatom sa liste Ljubice Vrdoljak, koji nije dospio u Gradsko vijeće. Ljubica Vrdoljak pak mjesto je dobila u Nadzornom odboru Lovrinca.

Gradonačelniku je očito bilo dosta prebrojavanje glasova na Gradskim vijećima, pa neće valjda njega ucjenjivati neka stranka kao što je HDZ, zapadna obala čeka proširenje, a lanac Hilton neće još dugo imati strpljenja da Kerum napravi okretište za autobuse.

Zato je nezavisnom vijećniku Nikoli Grabiću osigurao mjesto u Agenciji EKO-Kaštelanski zaljev, a Milicu Cipci vijećnicu Hrvatske stranke umirovljenika, koja je do sada bila Kerumov govorljivi protivnik , smjestio je u Promet. Tako je sa "dva udarca" osigurao sebi 14 ruku u zraku na slijedećem Gradskom vijeću i čvrstu većinu kojom će smijeniti HDZ-ovca Tomislava Goju sa mjesta predsjednika.

Nije gradonačelnik zaboravio ni Tomislava Gruicu, nedavno imenovanog savjetnika zaduženog za komunalu, a ujedno i njegovog kolegu u barskim tučnjavama. Iako se nije doslovno tukao, ali nije ni pobjegao, za hrabrost je nagrađen mjestom u Nadzornom odboru Prometa, dok će u Nadzornom odboru Stanouprave sjediti odvjetnik Dino Puljić, koji se na izborima bio na Kerumovoj listi za Županijsku skupštinu.

Teško je procijeniti koliko će zarađivati Kerumove osobe od povjerenja u nadzornim odborima splitskih javnih tvrtki. Članovi nadzornih odbora gradskih poduzeća uglavnom primaju mjesečnu naknadu u visini od 60 posto prosjeka plaća u svim gradskim poduzećima. No, sigurno je da njihov honorar na jednoj funkciji iznosi nekoliko tisuća kuna mjesečno ali za gradske vijećnike tu brojku valja pomnožiti s brojem funkcija koje obavljaju.