BORBA PROTIV TERORIZMA

Kerry doputovao u Egipat, prvu postaju bliskoistočne turneje

01.08.2015 u 19:28

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry počeo je bliskoistočnu turneju kojom će dominirati nuklearni sporazum s Iranom i borba protiv terorizma dolaskom u Kairo, glavni grad Egipta, koji je u subotu produljio sudjelovanje svoje vojske u zračnim napadima arapske koalicije protiv šijitskih pobunjenika u Jemenu

Kerry će u nedjelju s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem razgovarati o američkoj pomoći Egiptu u borbi protiv terorizma na Sinaju, te o nastavku pružanja vojne pomoći Egiptu koji je strateški američki saveznik.

Egipat je suočen s valom napada militanata na poluotoku Sinaju otkako je 2013. egipatska vojska svrgnula dosadašnjeg predsjednika Muhameda Mursija, koji je sada u zatvoru i sudi mu se, prenosi agencija AFP.

Dodaje da će druga tema razgovora biti obnova američke vojne pomoći od 1,3 milijarde dolara na godinu pošto su u ožujku Sjedinjene Države odlučile odmrznuti je nakon što su je suspendirale zbog represije. SAD će ipak nastaviti kritizirati masovnu represiju koju predsjednik Abdel Fatah al-Sisi vodi protiv pristaša islamista Mursija.

Ranije ovaj tjedan SAD je najavio da će isporučiti osam borbenih zrakoplova F-16 Egiptu.

Kerry treba bliskoistočnu turneju nastaviti posjetom Kataru gdje će razgovarati s kolegama po dužnosti iz šest članica Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu.

Arapske monarhije, zemlje sunitskog islama, zabrinute su zbog nuklearnog sporazuma što ga je šest svjetskih sila postiglo s Iranom i strahuju da će time ojačati utjecaj šijitskog Irana u regiji.

Le Caire, 1 aoűt 2015 (AFP) - L'Egypte a prolongé samedi le mandat de ses effectifs militaires participant ŕ la coalition arabe engagée au Yémen, précisant que cette prolongation pourrait aller jusqu'ŕ six mois, selon un communiqué de la présidence.

Agencija AFP prenijela je da je Egipat, inače najmnogoljudnija arapska zemlja, u subotu produljio za šest mjesec mandat svojih vojnika u arapskoj koaliciji koja od ožujka izvodi zračne napade na jemenske pobunjenike, šijitske Hutije za koje se vjeruje da imju potporu Irana.

Kerry se u Dohi u Kataru treba sastati i s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovim, piše njemačka agencija dpa.

Kerry neće putovati u Izrael s kojim je SAD zahladio odnose zbog izraelskih oštrih kritika sporazuma s Iranom.

Američki državni tajnik zatim će otputovati u Singapur te Maleziju i Vijetnam. ASEAN, savez država jugoistočne Azije privilegirani je partner Washingtona, napose zbog regionalnih ambicija Kine.