KAFANSKA POLITIKA

Kći najbolje prijateljice Jadranke Kosor u Programskom vijeću HRT-a

24.02.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Među kandidatima za Programsko vijeće HRT-a čija su imena prihvaćena na Saborskom odboru za medije u HDZ-ovoj kvoti se našla i Branka Pavlić, kći premijerkine najbolje prijateljice Ane Lisak, s kojom Jadranka Kosor već godinama ljetuje na Braču

Branku Pavlić zajedno s još deset kandidata Hrvatski sabor uskoro bi trebao potvrditi za članicu Programskog vijeća HRT-a. I dok se o preostalih deset članova (Petar Lovrić, Milan Kujundžić, Josip Jović, Darko Grivičić, Viktorija Car, Branko Karabatić, Ante Tomić, Ivo Goldstein, Nada Zgrabljić-Rotar i Sanja Ivić) u javnosti manje-više sve zna, o Pavlić se tek znalo to da je profesorica etnologije i talijanskog jezika u zagrebačkoj Sportskoj gimnaziji.

Nije se čak znalo ni tko ju je nominirao. Kako doznajemo, Branka Pavlić sama je podnijela svoju kandidaturu, a uz nju je predložila tek preporuku gimnazije u kojoj radi. Na saborskom Odboru za medije njezino se ime našlo na listi kandidata koje je predložio HDZ.

Međutim, da netko tko se sam prijavljuje ne prolazi tek tako, potvrđuje i podatak da je njezina majka Ana Lisak najbolja prijateljica premijerke Jadranke Kosor s kojom godinama ljetuje u Bolu na Braču.

Lisak
, njezina kćerka i zet Željko Pavlić suvlasnici su tvrtke Catering timLisak, koja u svom vlasništvu ima restoran Cavallino na zagrebačkoj Zavrtnici u kojem je premijerka rado viđena gošća, a tamo svraćaju i drugi viđeniji HDZ-ovci i simpatizeri stranke. Osim navedenog restorana Lisak drži restoran i u Ministarstvu vanjskih poslova, ali i u Vipnetu.

Markovinović: Pavlić je zadovoljavala sve uvjete

Ukoliko Sabor nadopuni dnevni red do petka, Branka Pavlić bi za članicu Programskog vijeća HRT-a mogla biti izabrana već sutra oko podne. Ako se pita predsjednika Odbora za medije, SDP-ovog Nenada Stazića, Pavlić se na listi kandidata našla slijedom zakona, koji određuje da je Odbor za medije taj koji raspisuje natječaj i nakon toga širu listu kandidata ostavlja klubovima zastupnika na usaglašavanje.

'Odgovornost za pojedine kandidate je na klubovima zastupnika (vladajući su predložili šest kandidata, a oporba pet kandidata, op. a.). Mi u SDP-u nismo stavljali uvjet da je netko nečiji sin ili kći. Da li je to bila karakteristika, da je netko nečija kći, koju je tražio HDZ, to morate pitati njih', kratko je prokomentirao Stazić

HDZ-ov Krunoslav Markovinović u kandidaturi Branke Pavlić ne vidi ništa sporno. Dapače, predočio nam je njenu biografiju u kojoj se navodi, primjerice, i stručno usavršavanje u Centru za ženske studije te Forumu za slobodu odgoja.

'Mi imamo 65 zastupnika i svatko nekoga predlaže. Ja nisam znao da je Pavlić kći Ane Lisak i ne znam osobno ni jednu ni drugu. Pavlić je kao i većina kandidata zadovoljila uvjete i mislim da je dobro da je u Vijeću netko tko se bavio ljudskim, odnosno ženskim pravima', rekao je Markovinović, dodavši da je Hrvatska mala zemlja i uvijek ćete naći da je netko nečiji prijatelj ili rod.

Kazao je da se prilikom usuglašavanja unutar kluba HDZ-a nije spominjalo da je Pavlić kći najbolje prijateljice premijerke Kosor, a na pitanje tportala hoće li je povući s liste kandidata kako bi izbjegli ikakvu sumnju, Markovinović je rekao: 'Ja o tome ne mogu odlučivati. O tome se prije treba raspraviti na stranačkim tijelima.'