DVA GLAVNA NALAZA

KBC Split: Umrli Kanađanin patio od kronične bolesti srca

16.05.2023 u 18:55

Bionic
Reading

Obdukcija državljanina Kanade koji je u splitskoj bolnici umro 11. svibnja pokazala je dva glavna nalaza: kroničnu hipertrofičnu bolest srca uz aterosklerotski izmijenjene krvne žile srca i upalu desne strane pluća, priopćeno je u utorak iz splitskog KBC-a.

Iz KBC-a napominju se da su ti nalazi preliminarno izvješće, a konačan nalaz napravit će se uključujući nalaze patohistoloških preparata i ostalih pretraga. Na temelju svih relevantnih činjenica Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a Split izradit će stručno izvješće, obavijestili su danas iz splitskoga KBC-a.

Zamjenik ravnatelja splitskoga KBC-a Zenon Pogorelić izjavio je u petak da preliminarnim pregledom medicinske dokumentacije nisu pronađene pogreške u postupku prema kanadskom državljaninu koji je umro u četvrtak, 11. svibnja.

Pogorelić je tada rekao da je bolesnik dva mjeseca prije nego što je došao u Hrvatsku otpušten zbog istih problema iz bolnice u Londonu te da je odlučio putovati. "Došao je u Hrvatsku i dva puta je boravio u KBC-u Split, gdje je multidisciplinarno pregledan - pregledali su ga pulmolog, hematolog i kirurg te je napravljena brojna slikovna dijagnostika, ali nije pronađen nikakav uzrok nekog stanja koji bi doveo do naglog smrtnog ishoda bolesnika", rekao je Pogorelić. Dodao je da se stanje tog kanadskog državljanina pogoršalo 10. svibnja. Potvrdio je kako je pao u zahodu u bolnici i imao lakši prijelom noge, ali on nije zahtijevao operaciju.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u petak žurno očitovanje KBC-a Split zbog smrti kanadskog državljanina (69). Zdravstvena inspekcija ministarstva primila je obavijest o umrlom pacijentu u KBC-u Split te je ministarstvo zatražilo očitovanje bolnice na temelju kojega će zdravstvena inspekcija poduzeti daljnje korake.