DOPIS MAĐARSKOG TUŽITELJSTVA

'Kazneni progon direktora MOL-a štetio bi mađarskom gospodarstvu'

17.05.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Direktor tvrtke Hangarn Oil Products Imre Fazekas, za kojega se nagađa da bi mogao pobiti iskaz Roberta Ježića, krunskog svjedoka u aferi Ina – MOL, danas je došao na zagrebački Županijski sud kako bi svjedočio na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, optuženom za primanje 10 milijuna eura kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini

Ježić je na sudu ranije izjavio da je polovina dogovorenog mita, odnosno pet milijuna eura, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došla preko MOL-ovog pouzdanika Fazekasa. Iako je kazao da ga nikada nije vidio, Ježić je posvjedočio da je Fazekas transakciju dogovarao s direktorom Xenoplasta Stefanom Hurlimannom.

No, po pisanju medija, Fazekas je mađarskim tužiteljima, koji su istraživali USKOK-ove sumnje o povezanosti MOL-ovog direktora Zsolta Hernadija s navodnim Sanaderovim mitom, ispričao da je novac na Ježićevom švicarskom računu uplaćen iz Rusije. Novac isplaćen Xenoplastu po toj je verziji bio namijenjen skladištima plina u Omišlju koji je kompanija Russnjeft željela izgraditi na zemljištu tvrtke Dioki koja je tada bila u Ježićevu vlasništvu.

Sanaderova obrana zbog toga je zatražila i svjedočenje vlasnika Russnjefta Mihaila Gucerieva, koji bi se na sudu trebao pojaviti sutra, ističući da je i on mađarskom tužiteljstvu detaljno govorio o odnosima s MOL-om i Ježićem.

Suprotno obrani, USKOK tvrdi da je mito bivšem premijeru za prepuštanje upravljačkih prava u Ini platio direktor MOL-a Zsolt Hernadi, kojega je mađarsko tužiteljstvo, unatoč teškim optužbama, odbilo ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. U konačnici su Mađari obustavili istragu uz tvrdnju da nema dokaza o podmićivanju u slučaju Ina-MOL.

Prije početka ispitivanja današnjeg svjedoka tužiteljica Tamara Laptoš sudu je predala novi dopis mađarskog državnog odvjetništva u kojem se ponavlja da bi kazneni progon direktora MOL-a štetio mađarskom gospodarstvu i nacionalnim interesima.