ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI

Kaznena prijava Domoljubne koalicije protiv Ikić-Baniček

08.09.2015 u 14:17

Bionic
Reading

Sisačka Domobljubna koalicija, koju čine HDZ, HSS, HSP AS, HSLS i BUZ, podnijela je kaznenu prijavu protiv gradonačelnice Kristine Ikić - Baniček (SDP) zbog navodne zloporabe ovlasti i položaja pri zaključenju štetnog kreditnog ugovora s HBOR-om, a riječ je o kreditu od 50 milijuna kuna predviđenom za ostvarenje dvadesetak gradskih društvenih i infrastrukturnih projekata.

Predstavnici Domoljubne koalicije, koji su u Gradskome vijeću oporba, tvrde kako kako je uz ugovor trebalo navesti popis projekata, da je neprihvatljiva valutna klauzula, nedopustivo ugovaranje promjenjive kamatne stope, da instrumenti osiguranja nisu zakoniti, te kako se kreditoru daju prevelike ovlasti.

'Kredit je promašen, čisti šminkeraj, koji ima samo politički cilj da gradonačelnica izbori saborsku fotelju. Sada do 2030. godine Sisak neće moći koristiti druge kredite za važnija ulaganja, a u slučaju financijskih teškoća prijeti mu bankrot. U vrijeme kada su nam potrebni novi mostovi na Kupi i Odri, europska riječna luka na Savi kod Crnca i nove gospodarske zone, projekti poput šetnice, biciklističke staze i akvaparka su nam suvišni', rekao je u utorak predsjednik gradskoga HDZ-a Željko Krapljan.

Predsjednica HSP AS-a Vlatka Vukelić smatra kako je to pokušaj kreditiranja izborne kampanje, te kako je ugovor i financijski i pravno štetan za grad. Da je riječ o vlastitu interesu, a ne interesu grada, smatra i predsjednica sisačkog HSS-a Anita Sinjeri Ibrišević, koja je upozorila kako je već oko 40 posto građana Siska na rubu siromaštva, a iz grada ne odlaze samo mladi, već i građani treće životne dobi.

Na pitanje novinara kako komentiraju pokretanje istrage DORH-a protiv bivšega gradonačelnika Dinka Pintarića (HDZ), zbog sličnoga čina, odnosno sumnje da je sklopio štetni ugovor za izgradnju nikad dovršene sportske dvorane kojim je grad navodno oštećen za 96,8 milijuna kuna, čelnici HDZ-a su odgovorili da su 'zbog toga građani kaznili gradsku HDZ-ovu vlast na prošlim lokalnim izborima'.