HRVATSKA RIJEČ U VOJVODINI

'Katolički svećenici u Bačkoj gladuju'

08.11.2009 u 13:42

Bionic
Reading

Katoličko svećenstvo u pojedinim selima Bačke doslovno gladuje, jer je financijska potpora vjernika i države nedovoljna, izjavio je u TV emisiji Hrvatska riječ od nedjelje predsjedavajući Katoličkog instituta Ivan Antunović, župnik iz Subotice dr. Andrija Kopilović

SUBOTICA - "Imamo sela u kojima župnik oskudijeva u najosnovnijim stvarima. Na primjer, u mjestima Futog i Titel. Situacija je tako teška da se njihovo stanje graniči s glađu", kaže dr. Kopilović, demantirajući tako, kako kaže, zablude o "bogatstvu katoličke crkve u Bačkoj".

To uopće nije točno, dodaje, jer svećenstvo u Subotičkoj biskupiji ima mjesečnu plaću koja iznosi oko 110 eura, pa da bi sebe i institucije izdržavali moraju tražiti pomoć izvana.

O bogatstvu katoličke crkve u Srbiji, odnosno Bačkoj može se eventualno govoriti u razdoblju prije 100 godina, navodi dr. Kopilović, kada je najveći dio crkava u ovoj regiji i građen.

"Imamo zato 30 posto pasivnih župa, što znači da postoje objekti ali u njima nema vjernika", kaže sugovornik TV emisije Hrvatska riječ, i dodaje kako je riječ o manjim sredinama, selima u kojima je nekada živio veliki broj aktivnih vjernika.