U PHILADELPHIJI

Katolička crkva suspendirala 21 svećenika zbog pedofilije

09.03.2011 u 10:05

Bionic
Reading

Katolička crkva suspendirala je 21 svećenika osumnjičenog za zlostavljanje djece. Akciju je poduzeo nadbiskup Philadelphije nakon što je Velika porota prozvala više desetaka svećenika optuženih za pedofiliju, piše Guardian

Kardinal Justin Rigali, nadbiskup Philadelphije, rekao je da su svećenici povučeni iz službe, a njihovi slučajevi se istražuju. Glasnogovornik nadbiskupije je izjavio da imena svećenika još nisu dostupna javnosti, piše Guardian.

'Ovo su teški tjedni za nas. Teški za žrtve seksualnog zlostavljanja, ali i za sve katolike i za sve u našoj zajednici', rekao je Rigali.

Dvije godine je Velika porota istraživala pedofiliju u nadbiskupiji u Philadelphiji, što je rezultiralo optužbama protiv dvojice svećenika, bivšeg svećenika i učitelja katoličke škole koji su optuženi za silovanje dječaka. Bivši visoki crkveni službenik je optužen za preseljenje ovih svećenika u nove župe, ne otkrivajući da su bili predmet tužbe zbog seksualnog.

Od 2002, kada je izbila kriza u Bostonu, američke biskupije maknule su stotine optuženih svećenika s javnih crkvenih poslova ili su muškarce trajno uklonili iz svećeništva. Međutim, filadelfijska nadbiskupija je jedina poduzela akciju sada.

Velika porota prozvala je 37 svećenika koji su ostali aktivni u službi unatoč vjerodostojnim tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju. Nakon objavljivanja izvještaja, Rigali je obećao da će se ozbiljno zauzeti za daljnje reforme, piše Guardian.

Godine 2005. Velika porota je imala izvještaj o zlostavljanju djece od strane najmanje 63 svećenika i crkvenih dužnosnika koji su preseljeni u druge župe i biskupije. Filadelfijska nadbiskupija napravila je panel za obradu pritužbi o zlostavljanju, ali je Velika porota 2011. otkrila da su uglavnom radili na zaštiti crkvenjaka, a ne da bi zaštitili žrtve.

Peter, jedna od žrtava zlostavljanja je rekao da je Rigali trebao još puno prije suspendirati svećenike.

'Postoji jednostavan razlog zašto su desetci optuženih zlostavljača djece nesmotreno zadržani u župama godinama, umjesto da ih se odmah suspendiralo. To je zato što su Rigali i njegovi glavni suradnici htjeli da tako bude', rekao je Peter.

'Oni su samo poduzimali korake kako bi zaštitili, prije svega, sebe, svoje tajne i svoje osoblje, umjesto svog stada', dodao je Peter.

Terence McKiernan
iz BishopAccountability.org rekao je da je Rigalijev čin da suspendira svećenike 'potez iz očaja, a ne transparentan čin jer ga je na to prisililo izvješće Velike porote', piše Guardian.