MRSIĆ UVJEREN

'Katastrofične brojke o odlasku stotina tisuća građana nisu točne'

30.06.2015 u 22:15

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u utorak je u Puli izrazio zadovoljstvo podatcima Državnog zavoda za statistiku po kojima je u svibnju, treći mjesec zaredom, u Hrvatskoj zabilježen porast ukupnog broja zaposlenih osoba na mjesečnoj razini, za 1,5 posto u odnosu na travanj - ocjenivši da su podaci o zapošljavanju 'iznimno dobri'

Te je podatke Državni zavod za statistiku (DZS) objavio danas.

U Istri su zabilježeni najbolji rezultati od 2007. godine do danas i najmanji broj nezaposlenih, rekao je Mrsić, ustvrdivši da 'sve one mjere koje su poduzete na razini Istarske županije ali i cijele Hrvatske daju rezultate'.

'Prema tim podatcima Hrvatska ima jedan posto više zaposlenih u odnosu na prije godinu dana, što je rezultat onoga što smo radili proteklih godina, odnosno sređivali kaos i državu postavljali u normalne temelje', izjavio je ministar Mrsić.

Dodao je da u ovom trenutku Hrvatska ima 34 tisuća više zaposlenih nego u istom razdoblju prošle godine, ocjenjujući da to nije 'samo posljedica sezonskog zapošljavanja gdje se bilježi dvadeset posto više zaposlenih nego lani, već i zapošljavanja u građevinarstvu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji koja nisu toliko sezonski ovisna kao što je to turizam'.

Smatra da objavljeni podatci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da 'sve one katastrofične brojke o odlasku stotine tisuća naših sugrađana izvan Hrvatske, nisu točne'.

Naime, smatra Mrsić, otišlo ih je oko dvadeset tisuća, dok ih se istodobno deset tisuća vratilo.

Ocjenjuje da veću zabrinutost iskazuje podatak kako nas godišnje '11 tisuća više umire nego što nas se rađa'.

'Na tome moramo raditi svi, bez obzira tko je oporba, a tko je vlast jer je to budućnost Hrvatske', kazao je Mrsić.

Na pitanje novinara očekuje li veći odlazak mladih nakon najave Njemačke da od 1. srpnja otvara tržište rada za hrvatske građane, Mrsić je kazao kako ne očekuje navalu odlaska jer je i do sada na neki način bilo otvoreno to tržište rada za hrvatske građane.

'Samo je prošle godine u Njemačkoj izdano 26 tisuća dozvola premda je tržište bilo zatvoreno, od čega se 19 tisuća odnosilo na sezonsko zapošljavanje dok je oko sedam tisuća bilo stalnih radnih dozvola', naglasio je. Dodao je kako ne očekuje da će doći do većih poremećaja jer, kako je rekao "'tekovina Europske unije je slobodan protok ljudi i kapitala i na tome i Hrvatska mora bazirati svoju budućnost'.

Ministar rada i mirovinskog sustava večeras je u Puli sudjelovao na tribini za građane na kojoj je govorio o provedenim i planiranim reformama mirovinskog sustava u Hrvatskoj.