OČEKUJE SE POBUNA

Katalonski čelnici osuđeni na visoke zatvorske kazne: 'Ovo je za nas torpedo'

14.10.2019 u 10:04

Bionic
Reading

Španjolski Vrhovni sud osudio je devetoricu katalonskih separatista na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog njihove uloge u zabranjenom referendumu 2017. i proglašenju neovisnosti autonomne regije Katalonije. Još trojica proglašena su krivima za građanski neposluh, ali neće u zatvor, javlja BBC. Svih 12 političara i aktivista opovrgnuli su optužbe protiv njih

Uoči izricanja presuda, separatističke stranke poručile su da je jedina prihvatljiva presuda oslobađanje svih 12 osuđenih političara.

Čelnik regije Quim Torra u srijedu je rekao kako bi proglašenje krivnje bilo 'torpedo' za katalonsko društvo.

Odluka o neuspješnoj secesiji koja je privukla međunarodnu pozornost, pokrenula najveću političku krizu u Španjolskoj u nekoliko desetljeća i uzdrmala finacijska tržišta iznimno je važna i za vlasti u Madridu i za najbogatiju španjolsku regiju.

Secesionističke skupine pozvale su na masovan, ali miroljubiv građanski neposluh ako se ne oslobodi 12 optuženih, od kojih je 9 u pritvoru već gotovo dvije godine.

Državni tužitelj tražio je maksimalnu kaznu od 25 godina zatvora za Oriola Junquerasa, bivšeg potpredsjednika Katalonije i najviše rangiranog političkog čelnika među dvanaestoricom osuđenih.

  • +16
Katalonija Izvor: EPA / Autor: QUIQUE GARCIA

Zagovornici nezavisnosti počeli su u nedjelju organizirati prve prosvjede uoči izricanja presude pod sloganom 'sloboda političkim zatvorenicima'.

Španjolski ministar vanjskih poslova, budući europski šef diplomacije, Josep Borrell tvrdi da 'nitko u Španjolskoj nije zatvoren zbog svojih ideja'.

'Da je tako Španjolska ne bi zaslužila biti u EU. U Španjolskoj se vodi pravni postupak protiv osoba čije je djelovanje bilo suprotno zakonu. Pokušali su održati nezakoniti referendum, jednostrano proglasili nezavisnosti i time prekršili vlastiti statut autonomije Katalonije', rekao je Borrell u razgovoru za Hinu u svom uredu u sjedištu španjolskog ministarstva vanjskih poslova u centru Madrida.

'Pomalo umara to stalno objašnjavati, no potrebno je jer velika propaganda zagovornika neovisnosti čitavo vrijeme inzistira na terminu 'politički zatvorenici'. Nema niti jedne ozbiljne međunarodne organizacije koja prihvaća taj izraz', dodao je.

Borrell, član vladajuće Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), rođen je u katalonskom mjestu La Pobla de Segur.

  • +11
Josep Borrell Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Katalonija, autonomna pokrajina na sjeveroistoku Španjolske, od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

'U katalonskom parlamentu je jako puno zastupnika i senatora zagovornika nezavisnosti. Oni svaki dan brane ideju nezavisnosti Katalonije. U Kataloniji su i deseci komentatora, kao i na katalonskoj javnoj televiziji, koja je u službi postizanja nezavisnosti, koji konstantno zagovaraju tu ideju. Predsjednik katalonske vlade Quim Torra također svakodnevno javno zastupa nezavisnost. I nikome se nije dogodilo ništa, niti se događa', objašnjava Borrell.

U srpnju je Radna skupina za arbitražna uhićenja pri Ujedinjenim narodima (OHCHR) zatražila 'trenutačno puštanje na slobodu' trojice pritvorenih katalonskih dužnosnika ustvrdivši da se neopravdano nalaze u pritvoru, odnosno da im je neopravdano uskraćeno pravo plaćanja jamčevine. Španjolska vlada je zatražila reviziju te radne grupe optuživši je za pristranost.

'To je izvješće razine jedne radne grupe, ljudi razmišljaju o tome kao izvješću UN-a. Zagovornici nezavisnosti viču 'UN je osudio Španjolsku'. Što je UN? Je li to jedna radna grupa? Četvorica ili petorica eksperata koji pokazuju kako ne poznaju dobro aktualnost u Španjolskoj', kaže Borrell. 'To nema veliku važnost zbog organske razine radne grupe. Te izjave nemaju nikakvu izvršnu moć, nisu obvezujuće, samo izražavaju jedno mišljenje', naglašava.

Katalonija Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu je odbacio žalbu gotovo 90 bivših i sadašnjih katalonskih zastupnika koji su tvrdili da su im blokiranjem jedne sjednice, tijekom krizne situacije u Kataloniji, bila prekršena prava.

'To je važno. Presuda Europskog suda za ljudska prava. To je dakle, sud, jedna ozbiljna stvar. Sud sastavljen od profesionalnih sudaca, njihova analiza je pravno utemeljena. Presudom su odbačene sve optužbe da Španjolska ne poštuje pravo na slobodu govora i funkcioniranje parlamenta. Odbačene su optužbe zagovornika nezavisnosti na račun španjolskog Ustavnog suda. To je priznanje španjolskom pravosuđu', kaže Borrell.

On smatra da veliki razlog uzleta zahtjeva za nezavisnosti od 2012. godine leži u gospodarskoj krizi koja je bila potaknula razne društvene pokrete.

'Ono što je u Madridu bio pokret ogorčenih građana (indignados) i Podemos, u drugim dijelovima je bio pokret za nezavisnost. Nezadovoljstvo se kanaliziralo na taj način. Uz to je uslijedila nevjerojatna propaganda, katalonski javni dužnosnici su sustavno predstavljali Kataloniju kao žrtvu Španjolske', tvrdi Borrell.

'Taj pokret je isključiv, onoga tko nije za nezavisnost ne smatra se Kataloncem, ne smatra ga se dobrim. Taj pokret se predstavlja kao predstavnik čitave Katalonije. Neprekidno govori o 'narodu Katalonije', kao da je čitav narod uz njega, a u stvarnosti niti ne prelazi polovicu. Jedan od velikih propagandističkih uspjeha tog pokreta je predstavljanje sebe kao jedinog glasa Katalonije', kaže.