KATALONCI NE ODUSTAJU

Policija odblokirala autocestu između Španjolske i Francuske, očekuju se novi prosvjedi

12.11.2019 u 21:02

Bionic
Reading

Granični prijelaz između Španjolske i Francuske, kojeg su zagovornici nezavisnosti Katalonije, blokirali duže od 30 sati odblokiran je nakon intervencije policije pa vozila neometano prolaze tamošnjom autocestom.

No prosvjednici su za večeras najavili novi prosvjed pa su mogući novi zastoji na autocesti AP-7 koja povezuje Španjolsku i Francusku.

Platforma “Demokratski tsunami” organizirala je blokadu autoceste kako bi upozorila na “nepravedne presude” katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017.

Policija je intervenirala s obje strane granice tijekom čega je bilo privedeno 19 osoba te korišten suzavac. Brojni kamioni s robom morali su u ponedjeljak i utorak čekati u kolonama na prijelaz granice.

Katalonija se najvećim dijelom nalazi u Španjolskoj a manjim u Francuskoj.

“Demokratski tsunami” pozvao je prosvjednike na novo okupljanje na cesti AP-7, no ne na samoj granici nego nešto niže u Španjolskoj, na izlazu iz južnog grada Girone.

AP-7 je autocesta koja se proteže od juga Španjolske povezujući luke na Sredozemnom moru te ulazeći u Francusku u katalonskom mjestu La Junquera.

  • +11
Prosvjed na granici Španjolske i Francuske Izvor: EPA / Autor: ALEJANDRO GARCIA