diada

Katalonci podijeljeni uoči proslave Dana Katalonije

10.09.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Katalonija se u utorak prvim okupljanjima priprema obilježiti Dan Katalonije, Diade, koji je i ove ove godine podijelio tu autonomnu sjeveroistočnu pokrajinu Španjolske, a 12 katalonskih političara koji u zatvoru čekaju presudu zbog organiziranja referenduma o neovisnosti poziva stanovnike da izađu na ulice i svijetu pošalju poruku jedinstva

U utorak navečer održat će se prva okupljanja uoči sutrašnjeg obilježavanja dana Katalonije koji je i ove godine podijelio tu autonomnu pokrajinu na sjeveroistoku Španjolske.

Stranke koje zagovaraju neovisnost pozvale su stanovnike na masovni izlazak na ulice, a stranke koje podržavaju cjelovitost Španjolske neće sudjelovati i napominju da regionalna vlada koristi taj dan u političku svrhu, odnosno za podupiranje jedne ideje koju ne podržava veliki broj stanovnika.

Ovogodišnji dan Katalonije održava se dok se očekuje presuda za dvanaestero dužnosnika optuženih za pobunu, neposluh i nezakonito korištenje javnog novca pošto su 2017. godine organizirali referendum o neovisnosti, što ga je bio zabranio španjolski ustavni sud. Posljedično su u regionalnom parlamentu u Barceloni izglasali i proglasili samostalnost no ona na terenu nije zaživjela.

Presuda bi trebala biti obznanjena ovaj ili idući mjesec.

Optuženi, od kojih su neki u pritvoru, a neki na uvjetnoj slobodi, suočavaju se s višegodišnjim zatvorskim kaznama. Oni su u zajedničkom pismu pozvali stanovnike da na dan Katalonije masovno izađu na ulice napomenuvši da „presuda smije biti jedino oslobađajuća“.

„Barcelona treba ponuditi svijetu jasnu poruku ispunjenim ulicama“, stoji u pismu, a jedan od potpisnika je bivši katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont koji je nakon proglašenja republike izbjegao u Belgiju odakle vodi kampanju za odcjepljenje od Španjolske.

U srijedu će tako dvije najveće stranke za neovisnost, Katalonska republikanska ljevica (ERC) aktualnog predsjednika Quima Torre i Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju (JxCat), nastojati zbiti redove iako su se proteklih mjeseci razišle, između ostalog na pitanju potencijalnog političkog odgovora na moguću negativnu presudu po njihove članove.

Prošle godine su na dan Katalonije, poznat kao Diada, ulicama Barcelone marširale tisuće pobornika neovisnosti, a to se očekuje i u srijedu.

„Oni su Kataloncima oteli zabavu. Koriste taj dan, koji pripada svima, u političku svrhu. U promicanje svoje isključive ideje“, izjavila je glasnogovornica stranke centra Građani, najavivši da oni zbog toga neće sudjelovati u obilježavanju. Isto je poručila i Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), vladajuća stranka u Španjolskoj, kao i konzervativna Narodna stranka.

U utorak su španjolske novine La Razón objavile anketu, koju je za njih provela kuća NC Report, prema kojoj 47,7 posto stanovnika Katalonije želi ostati dijelom Španjolske, a 42,1 posto želi neovisnost. Oko 10 posto ispitanika izjavilo je da ne zna.

Anketa je provedena od 5. do 7. rujna.

Aktualna vlada u Kataloniji traži organiziranje dogovornog i priznatog referenduma o neovisnosti, a španjolski premijer Pedro Sánchez to odbija pozivajući se na ustav.