KAZAHSTANSKI PREDSJEDNIK IZNENADIO

Šok u Sankt Petersburgu: Putinov vjerni saveznik sasuo mu sve u lice, a potom odbio odlikovanje!?

18.06.2022 u 13:45

Bionic
Reading

Predsjednik Kazahstana Kasim Džomart Tokajev, za kojeg se godinama smatralo da je bliski saveznik Vladimira Putina, izazvao je konsternaciju na ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu kad se javno usprotivio ruskom priznavanju dvaju odmetnutih republika na području Donbasa u Ukrajini. Nešto kasnije, prema kazahstanskim izvorima, zadao je još jači udarac ruskom predsjedniku - odbio je odlikovanje Aleksandra Nevskog

Neugodna situacija za Putina, koji je predsjednika devete zemlje na svijetu po veličini s gotovo 20 milijuna stanovnika smatrao lojalnim saveznikom, započela je tijekom rasprave na forumu u kojoj je ruski predsjednik pokušao opravdati rusko priznanje dviju samozvanih republika na teritoriju ukrajinskog Donbasa.

Tokajev se ne pretjerano biranim riječima usprotivio priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), suprotstavivši UN-ovu povelju s odredbama o suverenosti i teritorijalnom integritetu država članica UN-a.

Ruski Komersant donosi izvatke iz Tokajevljeva govora, u kojemu je rekao da, kad bi se pravo na samoodređenje naroda realiziralo u svim slučajevima diljem svijeta, umjesto 193 države koje su trenutno članice, UN imao više od 500 ili 600 država članica.

'Bio bi to kaos, i zbog toga ne priznajemo ni Tajvan, ni Kosovo, ni Južnu Osetiju, ni Abhaziju. A taj ćemo princip primijeniti i na teritorije kao što su kvazidržave, kakvim smatramo LNR i DNR', rekao je.

  • +16
Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Pozivajući se na službu za informiranje ureda predsjednika, pak, kazahstanska agencija Tengrinews javlja da je Tokajev od Putina odbio i ponuđeno odlikovanje Aleksandra Nevskog.

Svoju odluku obrazložio je time da više ne kani prihvatiti niti jednu domaću niti stranu nagradu do isteka svojeg predsjedničkog mandata.

'Iz istog razloga, tijekom nedavnog posjeta Biškeku, predsjednik je odbio najviši kirgiski orden prvog stupnja', objasnio je Jerbol Edilov, kazahstanski analitičar i savjetnik predsjednika za medije.