FAŠNIČKE SVEČANOSTI

Karnevalske povorke zavladale gradovima

19.02.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Diljem hrvatske danas se održavaju fašničke svečanosti. Tradicionalno najveća karnevalska povorka održava se u Rijeci u kojoj sudjeluje 8.500 maškara u gotovo 100 maškaranih skupina. U Samoboru je održan dječji fašnik na kojemu je nastupilo više od tisuću maskiranih učenika samoborskih osnovih škola i njihovih gostiju. Oko 1100 sudionika prošlo je središtem Županje u tradicionalnoj pokladnoj povorci, koja se održava u sklopu 45. šokačkog sijela

U 29. međunarodnoj karnevalskoj povorci danas se u središtu Rijeke predstavlja i zabavlja oko 8.500 maškara u gotovo 100 maškaranih skupina i sa 70-ak alegorijskih kola.
Najbrojnije su maškare iz Hrvatske, a inozemne maškare došle su iz Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije te, u skupini studentske organizacije AIESEC, izaslanici iz cijeloga svijeta.

Povorka se kreće trasom od Ulice Ivana Zajca preko Delte i Fiumare do Korza, zatim Trgom Republike Hrvatske do Rive, a uz trasu je postavljeno sedam pozornica s kojih maškare najavljuje i predstavlja sedam voditeljskih parova.

U povorci su Meštar Toni i Kraljica karnevala, Riječki morčići, Prve riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat, skupine 'Federigo da Porto del Boscarel', 'Rode, djeca, žabice i zlatne ribice', 'Ružičaste vrpce nade', 'Maškarani fejsbuk', 'Riječki šafleri', 'Konobarice i konobari', 'Sarajevska zimska bajka', 'Riječka romansa', 'Istjerivači duhova', 'Koljnofska trgadba', 'Loparski maškari', 'Marionete', 'Circoli del fiori', 'Autobus Calypso traži žabicu' i ostale.

Posljednji u povorci tradicionalno nastupaju Halubajski zvončari, njih 250.

U ŽUPANJI 45. ŠOKAČKO SIJELO

Oko 1.100 sudionika prošlo je danas središtem Županje u tradicionalnoj pokladnoj povorci, koja se održava u sklopu 45. šokačkog sijela, najznačajnije manifestacije tradicijske kulture u županjskoj posavini.

U pokladnoj povorci ulicama grada prošli su članovi tridesetak pokladnih skupina, uglavnom s područja Slavonije i Baranje, a među kojima su bile i pokladne skupine iz Gradca i Muća iz Dalmatinske zagore te iz poljskog grada Willamowice. Županjskim gradskim središtem prošlo je i dvadesetak konjanika, članova konjogojskih udruga iz Slavonije i Baranje te desetak konjskih zaprega.

Brojni posjetitelji imali su prigodu, u sklopu pokladnih događanja, pogledati kako se u Slavoniji peče rakija i obavlja slavonska svinjokolja, kušati raznovrsne slavonske specijalitete te posjetiti Sajam zlatne niti, koji se održava na Trgu kralja Tomislava.

U SAMOBORU ODRŽAN DJEČJI FAŠNIK

Više od tisuću maskiranih učenika samoborskih osnovih škola i njihovih gostiju nastupilo je danas na Dječjem fašniku u sklopu tradicionalnog Samoborskog fašnika, koji se ove godine održava 186. put.

Samoborskim maskiranim skupinama pod nazivom 'Samoborski oblizeki', 'Euročarobnjaci i daromati', 'Svemirci', 'Knjiški moljci', 'Nore gljive' i 'Ježeki' podršku su došle dati maskirane grupe 'Pinokio' iz Karlovca, 'Stelline' iz Dječjeg vrtića Maksimir, kojI njeguje talijanske običaje i kulturu, 'Bubamare ljubavi' iz Doma za djecu Laduč, 'Snježne pahuljice' iz Zaprešića i 'Glazbeni atelier Angelus' iz Zagreba.

Proglašene su i nagrađene najbolje škole i maskirane skupine. Među školama s velikim brojem skupina, najbolja je OŠ Milana Langa iz Bregane, a od manjih je najbolja OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Najbolja skupina u OŠ Samobor su 'Štrukli', u OŠ Bogumila Tonija 'Rakete', u OŠ Milana Langa 'Alisa u zemlji čudesa', u OŠ Rude 'Daromati' , a u OŠ Mihaela Šiloboda 'Nore gljive'. Svi su dobili slatke poklone brojnih sponzora samoborskog fašnika, a najbolji će biti nagrađeni izletima, priopćila je služba za odnose s javnošću Samoborskog fašnika.

Za veselje i živu atmosferu u Slobodnoj fašničkoj republici pobrinuli su se i Dječji zbor Samoborček te mladi i perspektivni samoborski bend Glasna Tišina. U poslijepodnevnim satima nastupili su plesni klubovi, mažoretkinje i brojni bendovi.