ODGOVOR BANDIĆEVOM PROČELNIKU

Karin otkrila mini-žarišta u Splitu i okolici te poručila Pavlu Kaliniću: 'Kakva je to logika?!'

14.10.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin izjavila je da nitko od 128 danas otkrivenih novooboljelih u ovoj županiji nema teže simptome bolesti, te da se više od dvije trećine njih odnosi na kontakte i osobe iz samoizolacije, što je 'dobar podatak'

Otkrila je mini-žarišta u u ovoj županiji u proteklim tjednima: nekoliko ustanova i jedan amaterski klub u Splitu, jedan prodajni centar i događaj otvaranja nogometnog terena u Sinju, dom za osobe s posebnim potrebama u Solinu, jedan crkveni zbor te obiteljska okupljanja.

'Još uvijek postoji problem s obiteljskim druženjima od dvadesetak ljudi i više, kao i s vjenčanjima. Samo sa jednom svadbom održanom u Bosni i Hercegovini povezano je osam slučajeva', kazala je Karin, apeliravši da građane da nose maske i održavaju distancu.

'Zasad smo pohvatalo sve kontakte, ali ako se dogodi eksponencijalni rast, bit će teško jer nemamo dovoljno ljudskih kapaciteta', dodala je.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje kapaciteti za nešto više od tisuću testiranja dnevno i oni su mahom iskorišteni. 'Testiramo u skladu s brojem zahtjeva i u skladu s indikacijama, nikada se nije dogodilo da smo nekoga vratili. Svi nalazi dolaze u roku od 24 sata', pohvalila se Karin.

Kazala je da stožer iz ove županije zasad neće predlagati nikakve dodatne mjere, nego će se pratiti situacija. Za nova ograničenja u radu ugostiteljskih objekata Karin smatra da imaju smisla, premda u posljednje vrijeme nije zabilježeno širenje zaraze u kafićima i restoranima.

  • +7
Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, na tiskovnoj konferenciji Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Ali da, ranije smo imali takve slučajeve. Koliko god se mjere možda činila nespretna, ipak postoji vjerojatnost zaraze u prolazu tim objektima', dodala je.

Karin je zamoljena da prokomentira izjavu pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavla Kalinića, koji je u srijedu kazao da 'ako bi Split imao 50 ili 100, Zagreb bi trebao imati najmanje 1000 novozaraženih da bi bio žarište'.

  • +3
Split: Građani nose zaštitne maske i na otvorenim površinama Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Ne znam kojom se logikom i računicom gospodin Kalinić vodio. Poznato je kako se računa incidencija bolesti na 100 tisuća stanovnika ili postotak novooboljelih u odnosu na broj testiranih. Vidi se da smo ukupno na sličnoj razini, a da je u protekla dva tjedna Zagreb iznad Splitsko-dalmatinske županije. Ali ne bih uopće uspoređivala na takav način, bitno je da se stanje drži pod kontrolom i da svi zajedno nastojimo odraditi što bolji posao', kazala je.

Najavila je da uskoro započinje cijepljenje protiv gripe i apelirala na građane da o tome komuniciraju prije svega sa svojim obiteljskim liječnicima. Splitsko-dalmatinska županija naručila je 39 tisuća doza cjepiva.